walk with the wok

tempura cu supă udon. indubitabil

Dorian Radu
Recipe by
45 min
Prep: 10 min | Cook: 10 min - în tranșe | Servings: 4

Tempura este unul dintre cele mai reușite pane-uri ale bucătăriei planetare, nu numai al celei japoneze. Deși presupune prăjire în ulei bine încins, este light, crispy & tasty. Face parte din starter-ele japonezilor, dar la fel de tradițional este acompaniamentul cu supa udon. Se numește “udon”, pentru că este preparată cu tăiețeii cu același nume.

Tempura se prepară din legume și / sau creveți, langustine, iar in Europa este foarte popular cu pui . Muzica o face aluatul – are la baza apă sau bere foarte rece. Făina indicată este 650, cernută. Amestecul se face grosier, nu contează ca apar cocoloașe în aluat, fac parte din peisaj. Instrumentele cele mai bune pentru amestecat aluatul sunt bețișoarele chinezești, în nici un caz telul. Textura aluatului este mai subțire decât cel de clătite. Legume: aproape orice – frunze, salată verde, morcovi, conopidă, ciuperci, broccoli, dovlecei. Sau flori – de dovleac, soc, cireș, măr, vișin. Sau banane, cireșe. Totul ține de imaginație. Japonezii folosesc multe plante sălbatice, culese din munți.

Să vorbim un pic despre aluat: trebuie folosit imediat ce a fost preparat. De aceea, prima operație este pregătirea foloaselor ce urmează a fi prăjite. Apoi se pune uleiul la incins, fie in friteuză sau într-un ceaun.  Lichidul folosit (apă plată sau minerală, bere) trebuie să fie la limita temperaturii de îngheț. Cu ajutorul unor cuburi de gheață se rezolvă repede.

După prajire, care dureză maximum un minut, legumele sau creveții se pun la scurs de ulei pe un grătar acoperit cu un șervet absorbant, astfel încât să se scurga în totalitate. Abia după ce s-au scurs bine se pot pune pe platou – asta durează cam 5 min. Altfel se vor inmöia, cum spune o prietenă de-a mea din secuime. Legumele tempura se consumă calde și crispy, cu un sos sau în supa udon sau ambele.

Rețeta în sine se referă la aluatul de tempura și supa udon, restul ține de gustul fiecăruia. Eu am prăjit andive, frunze de țelină, creveți, morcovi, salată verde, tulpină de ceapă verde (frunzele verzi le-am taiat si le-am pus peste supă), ardei capia.

 • 150 g făină cernută
 • 250 ml bere (sau apă minerală) foarte rece
 • 1 ou (scos din frigider)
 1. se amestecă oul – albuș cu gălbenuș – atenție, nu se bate ci se amestecă gentle
 2. se amestecă oul cu lichid
 3. se presară făina, se amestecă cu lichidul, fără teamă de cocoloașe, lăsați-le acolo
 4. legumele tăiate julienne, frunzele rupte parțial sau creveții se trec prin aluat, se scurge excesul, se pun la prăjit până devin aurii – cca 1 minut, se pun la scurs

Supa:

 • paste udon fierte al dente  (4-5 min)
 • fulgi dashi 2 pliculețe (sau supă de oase de pește)
 • 4 linguri de sos de soia (light)
 • 1 lingură sos de stridii
 • 1 lingură ulei de chili (optional)
 • 1,5 litri apă

Se pune apa la fiert, înainte să dea în clocot se lasă focul mediu și se adaugă restul ingredientelor. Se lasă la fiert 5 min, se adaugă tăițeii udon, se acoperă.

Sos pentru tempura:

 • 2 linguri de sos de soia, 2 linguri de suc de lămâie, 2 linguri de apă, 1 lingură de sos de chili cu usturoi. Sau un sos cu wasabi.

Mai departe, cum vă place 🙂 Apropos de wasabi, imi place seria de pe youtube cu wazaaaa, care a inspirat si varianta neoașă, cu “budai beer!!”

Să aveți poftă!

Budai Beer Rilăudid

Echipa Budăi Beer vă salutî! Gaşca di moldoveni o turbat. Scăpaţi din frâu, au turnat al doilea spot – BUDĂI BEER RILĂUDID.

 

 

 

 

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend