walk with the wok

tartă de căpșune cu jeleu de gutui și mascarpone

concurs culinar
Recipe by | 17/05/2017
100 min
Prep: 30 min | Cook: 20 min | Servings: 8-10 portii

Bun gasit, numele meu este Ana Maria. Ma inscriu în concurs cu aceasta tarta fina, cu parfumul capsunelor de gradina dar si arome de gutuie și lichior de portocale, pe care v-o recomand cu caldura s-o incercati. Este prima prajitura cu capsune din acest an, din prima recolta de capsune a acestei primaveri, am cateva randuri de capsuni in gradina care imi sunt tare dragi, in fiecare vara am parte de suficiente capsune pentru dulceturi si prajituri.

  • Avem nevoie de:
  • o foaie de aluat brisee
  • 500 g capsune taiate in jumatati pe verticala
  • o cutie de mascarpone 250 g
  • 200 ml smantana dulce pentru frisca, 33% grasime
  • 150 g jeleu de fructe
  • 3 linguri de lichior de portocale
  • aluat brisee:
  • 300 g faina
  • 150g de unt cubulete, moale, la temperatura camerei
  • ½ lingurita de sare
  • 80 ml de apa sau lapte

Incepem cu aluatul: amestecati faina si sarea intr-un bol, adaugati untul, apoi amestecati bine cu faina, framantand rapid si usor, cu varful degetelor. In 2 sau 3 minute ajungem la o consistenta sfaramicioasa, adaugam imediat laptele (sau apa). Este nevoie de foarte puțin pentru ca aluatul sa se lege si sa obtineti o bila de aluat legata. Se infasoara in folie si apoi se pune in frigider pentru 30 de minute.

Montam aluatul intr-o tava unsa cu unt, decupam marginile, il intepam peste tot cu o furculita si il dam la cuptorul incalzit la 200ºC pentru 20 de minute, sau cat sa fie rumenit frumos. apoi se lasa la racit, in jur de 30 de minute. Trecem la umplutura, smantana se bate cat sa capete putin volum, fara sa se transforme in frisca, se amesteca cu branza mascarpone. Se intinde pe foaia de aluat un strat subtire de jeleu, circa jumatate de cantitate. apoi se toarna si se intinde crema mascarpone si se infig capasunile concentric, la fel ca in imagine.

Se amesteca lichiorul cu restul de jeleu intr-o tigaie mica, se incalzeste cat sa se lichifieze jeleul si sa devina ca un sos. Cu o pensula se ung capsunile, restul de sos dulce se toarna cu grija peste capsuni. Dupa 2 ore si mai bine de stat la frigider, tarta va fi perfecta!

Nu in ultimul rand, multumesc fiicei mele Simona pentru fotografia facuta la tarta, fara ea nu m-as fi gandit sa ma inscriu in concurs.

Sa fiti bine si daca v-a placut va rog share! Cu drag, Ana Maria

postat de Ana Maria

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend