walk with the wok

tantuni kebab

Dorian Radu
Recipe by
30 min
Prep: 5 min | Cook: 25 min

Zilele trecute am gătit câteva turcisme printre care și acest tantuni kebab, care mai curând este un wrap cu carne înăbușită și legume proaspete, plin de savori ca mai toate preparatele turcești. La origini este un sanwhich țărănesc, născut oficial în Mersin la Mediterană și devenit celebru pe străzile din zona turistică a Stambulului, unde se numără printre street-food-urile preferate de turiști. Pe stradă este un adevărat spectacol, tantuni se prepară în niște tigăi uriașe, cu o adâncitură în mijloc unde se concentrează focul. Restul tigăii are rolul de a menține carnea caldă.

Carnea poate fi de vită sau miel (berbecuț), tocată din cuțit în bucăți foarte mici sau eventual tocată. Se înăbușă cu puțină supă sau apă și 3 prafuri de sare, cca 15 min, până când carnea absorbe tot lichidul, după care se transferă într-o tigaie – preferabil un wok – în care s-a încins puțin ulei. Se adaugă condimente: mentă, fulgi de ardei iute, piper, eventual un praf de 7 piperuri, sare dacă mai este nevoie și se călește cca 10 minute la foc mediu, se amestecă de 3-4 ori în tigaie. Între timp se toacă roșiile cubulețe (doar pulpa), pătrunjelul și ceapa (verde sau roșie), se presară cu sare și sumac. Lipia libaneză se pune peste carne în tigaie și se presează să absoarbă din sucul cărnii. Pe măsură ce scade sosul absorbit de lipii (dacă sunt multe) se mai adăugă supă sau apă fierbinte și se amestecă bine pe foc mic spre mediu.

Pe partea cu sos a lipiei, se pune un rând de carne, roșii, ceapă și pătrunjel, eventual ardei iute proaspăt, se rulează. Se servește cald, cu lămâie, după fiecare mușcătură de stoarce suc de lămâie în wrap.

Credeți-mă că este un deliciu, eu am dovedit lejer două, cu un pahar de Cabernet Sauvignon.

  • cantități orientative pentru 6 wrap-uri:
  • 500 g carne
  • 6 lipii libaneze mici (sau lavaș, tortilla)
  • coundimente: câte o linguriță de piper, mentă uscată, fulgi de chili, un praf de 7 piperuri
  • salată: 2 roșii, o legătură de pătrunjel, 3-4 fire de ceapă verde sau o ceapă roșie + 1 linguriță de sumac
  • 1 lămâie

Să aveți poftă!

 

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend