walk with the wok

salată de vinete cu iaurt și mujdei de usturoi. din Lefkada

Recipe by
1 oră jumate
Prep: 10 min | Cook: 40 min | Servings: 4 portii

Într-una din serile petrecute în vacanță eram într-o tavernă, tocmai ce veniseră la masă aperitivele. Nu începusem bine să mâncăm când îl văd pe chelner defilând spre masa vecină cu un platou garnisit cu vinete și câte un bol cu mujdei de usturoi și altul cu iaurt gras. Mă întrebam cum de mi-a scăpat bunătatea, am luat din nou meniul la buchisit, scria ceva pe-acolo despre salată de vinete –Lefkada melitzanosalata – dar la școală am învățat că se referă la salata de vinete bătută, în nici un caz la bucăți de vinete coapte. N-am mai avut drum prin taverna cu pricina, dar în ultima zi am trecut pe la ei să le cer rețeta, ecuația este mai mult decît simplă, rezultatul este fenomenal.

Vinetele – cu tot cu coajă – se taie în cuburi mari (3-4 cm latura), se aruncă peste ele un praf de sare semigrunjoasă, se amestecă bine astfel încât să fie toate bucățile atinse de sare, se pun într-o strecurătoare  și se lasă la scurs cam jumătate de oră. La final se storc ușor, se stropesc cu ulei de măsline (cam 4 linguri la 1 kg de vinete) și se amestecă bine pentru ca toate bucățile să fie îmbrăcate de o peliculă de ulei, se pun într-o tavă pe un singur strat și se dau la cuptorul încins la 200ºC pentru 40-45 de minute. Se aranjează pe un platou, se lasă 10-15 minute, între timp se pregătește mujdeiul care se aruncă peste vinete. Iaurtul – gras și cremos – se amestecă cu o lingură de ulei de măsline, se presară totul cu pătrunjel verde, un praf de piper proaspăt măcinat (eu am folosit roz pentru aroma care se completează foarte bine cu vinete și iaurt) și asta e. A fost prima mâncare pe care am pregătit-o după vacanță cu gândul la cele frumoase plaje ale Greciei…

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend