walk with the wok

supă thai iute – acrișoară cu fructe de mare – Tom Yum, regina supelor asiatice

Dorian Radu
Recipe by | 25/02/2017
30 min
Prep: 10 min | Cook: 20 min | Servings: 4 portii

Aș numi tom yum mai mult decât o supă exotică, mai curând una romantică.  Ca să nu se nască eventuale polemici, am încoronat supa cu titlul de regină în arealul Asiei, dar din punctul meu de vedere în materie de supe, este o reală Miss Universe, care trebuie gustată cel puțin odată în viață. Prima întâlnire cu zeița supelor am avut-o în restaurantul Patara din cartierul londonez Soho, a fost dragoste la prima vedere, dacă aveți drum prin Londra vă recomand restaurantele Patara, cred mai sunt vreo două sau trei în Londra în afară de cel din Soho,  Am mai găsit unul și în Viena în centrul vechi, în apropiere de Stepfansplatz, unde am luat un prânz de excepție. În București avem Kunnai, pe care nu l-am călcat încă, dar de la prieteni am auzit doar de bine.

De ce este atât de bună această supă? Pentru că îmbină un întreg buchet de gusturi, plin de viață, care alintă și stimulează toate gusturile: iute, aromat-acrișoară de la tulpina de lemongrass,  sucul de lime, frunzele de kaffir lime și galangal, puțin dulce, cremoasă în varianta cu lapte de cocos, aromată de coriandrul verde. Nu vă opriți din citit, știu că la noi nu se găsesc frunze de kaffir lime și rădăcină de galangal, dar avem variante ca să le înlocuim, chiar dacă gustul se modifică ușor, supa este din același film thailandez, prin urmare galangalul se înlocuiește cu ghimbir proaspăt iar frunzele de kaffir lime cu felii de subțiri de coajă de lime – pentru care utilizăm cuțitul de curățat cartofi –  sau coajă rasă fin. În rest avem di tăti prin magazine, tulpină de lemongrass au mai mereu în Metro și uneori prin supermarket. Mai avem nevoie de sos de pește, dar dacă nu vă place mirosul îl puteți înlocui cu sos de soia light amestecat cu sos de soia dark.

Cea mai des întalnită variantă de tom yum este cu fructe de mare sau / și pește, dar este la fel de bună și cu pui sau ce alte cărnuri poftiți a gusta. Legume – ciuperci shitake, shimeji, enoki, le găsiți prin Carrefour sau Cora, sau orice ciupercă de-a noastră aveți la îndemână. De asemenea frunze de varză chinezească bok-choi (sau pak choi) sunt mai mult decât binevenite în fiertură. Spuneam mai sus că sunt două variante de tom yum – cea cu supă clară și cea cu lapte de cocos care este favorita noastră, o preferăm pentru că este mai fină și mai cremoasă, laptele de cocos preia din iuțeala ardeiului dar îî păstrează aroma, față de cea clară care mi se pare mai directă, chiar un pic brutală. Merită încercate ambele, pentru a sesiza diferența. Cam multă vorbărie, e timpul să mai și gătim ceva.

  • cantități pentru 4 boluri  de supă:
  • 1 litru de fond (supă) de pui
  • 1 cutie de 400 ml  lapte de cocos
  • 2 tulpini de lemongrass strivite din lama cuțitului și tăiate în bucăți mari – 5-6 cm
  • 3 cm de rădăcină de ghimbir curățată și tăiată felii groase
  • 1 linguriță de coajă de lime, rasă ori felii fine
  • ardei iute sau fulgi de chili sau pastă de ardei iute în cantitatea care vă coafează
  • 300 g cozi de creveți, ideal proaspeți
  • 200 g ciuperci  feliate subțire dacă sunt din cele mari, tăiate mare dacă sunt din cele fine – enoki, shimeji
  • o varză pak choi  sau buchet de baby pak choi
  • 4 linguri de sos de pește ( sau 2 linguri de sos de soia light + 2 de sos dark)
  • 2 linguri sos de soia light
  • 1 lingură de zahăr brun
  • piper proaspăt măcinat
  • 1 legătură de coriandru verde

Am adus supa de pui  la clocot, am dat focul mediu, am adăugat bucățile de lemongrass, ghimbir, coaja de lime, zahărul și ciupercile, le-am lăsat la fiert cca 10 minute până au început să se degaje aromele și s-au pătruns ciupercile.  Am  lăsat focul mic, am adăugat fructele de mare, frunzele de varză, după 2 minute laptele de cocos, sucul de lime, sosul de soia și pește, piper, am amestecat ușor. După 3 minute am stins focul, am scos bucățile de lemongrass și ghimbir, am pus supa în castroane și am presărat cu frunze de coriandru tăiate grosier. Prea bun, prea din Thailanda!

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend