walk with the wok

supă de vițel. cu tăieței de casă

Recipe by
2 ore
Prep: 15 min | Cook: 2 ore | Servings: 4 portii

Ati vazut vreodata un covor de 30 de metri patrati de tăieței proaspeți? Am vazut acest spectacol la o nunta in zona Fagarasului. Isi uneau destinele doi tineri din sate alaturate, ambele sate erau prezente la eveniment. In comunitatile din Fagaras, este obiceiul ca la nunti si botezuri sa participe toata lumea cu cate ceva, o gaina, un pui, prajituri, sarmale, ajutor la bucatarie, orice. Am ajuns acolo pe la ceasurile pranzului, in casa parintilor mirilor era cartierul general: in bucatarie duduia cuptorul de fripturi, gospodinele intindeau de zor foile de taietei, ii taiau subtiri si ii trimiteau la uscat. In curte bolboroseau vreo 6 ceaune enorme cu gaini, se invarteau sarmalele precum fetele la horă. Ne-am salutat cu lumea, am gustat 2-3 paharele de palinca si ne-am dus in satul vecin, la mireasa.

Acolo agitatia la fel de mare: se faceau prajituri, creme, torturi. Socrul mic era in pivnita, alegea palinca si vinul pentru nunta. E, aici a fost problema, cand m-a vazut nea Costica, m-a luat in brate, am schimbat multe vorbe, ca nu ne mai vazusem de mult si dau sa plec, sa socializez cu oameni cu care la fel, nu ne vazusem de ani buni. Nea Costica protesteaza: de o ora caut pe careva sa ma ajute la gustat vinul si tuica,  pana si tu pleci si ma lasi singur? Zic: eu stau sa te ajut, nu-i bai, dar daca o luam de-acum pe ulei la nunta ce mai beau? Aveam de degustat din 10 butoaie de vin si vreo 4 de palinca, eram si cu burta goala. In fine, ne apucam de treaba, printre degustari si butoaie, am dat de un vin rosu, nectarul zeilor. Aromat, parfumat, gros – o nebunie. Cu vorba, cu una cu alta, am dovedit cu nea Costica 3-4 carafe.  Sa fi fost mai multe? Am tras langa noi si vreo cateva sarmale mari si indopate, am socializat cu nea Costica si cu minunea lui de vin pana mi s-a taiat filmul.

M-am trezit in pat; in curte zarva mare, lautari, venisera mirele si nasii, incepuse ritualul petitului. In fine, ajungem la biserica, in timpul slujbei incepe o ploaie de vara cu tunete si fulgere, ploua torential. Lumea bucuroasa, semn de bogatie la nunta. Cand s-a terminat slujba le-a cam trecut bucuria: noroaiele cat casa, masinile la 200 de metri de biserica. Cel mai rau mi-a parut de mireasa, nu stia cum sa-si fereasca rochia de noroaie, a trebuit sa se descalte biata de ea, unde sa mergi prin noroaie cu pantofi cu toc? De fapt cam toate doamnele s-au lepadat de pantofi, cuvantul de ordine era noroi pe pantaloni si pe rochii la greu. Copiii mai cadeau prin noroi, se umpleau de glod din cap pana in picioare, spre disperarea parintilor. Ce mai, bâlci in toata regula și haz de necaz cand sărea noroiul pe haine.

Am ajuns la cortul unde s-a tinut nunta, dupa ceva mezelicuri ardelenesti, a venit supa de gaina aburinda cu taietei. Sanatate curata, am ras 3 castroane la prima strigare, palinca tinea isonul supei. N-am mai mancat altceva toata seara, decat supa cu multi taietei, pana s-a terminat, pe la 12 din noapte. Ce fripturi, ce sarmale, supa să trăiască! Si mirii si nasii!

De ceva vreme caut o gaina de curte sa fac o bunatate de supă, azi aveam o promisiune dar m-am miscat in reluare si le-a luat altcineva, dar eram montat deja, asa ca am dat-o in supa de vitel, la fel de buna.

  • dintr-o cana de faina (100 g), un praf de sare si un ou (mai mare), am facut o cocă
  1. am lasat-o 30 de minute la odihna, am intins-o in foaie subtire
  2. am mai lasat-o inca 30 de minute la uscat, am rulat-o
  3. am taiat taiteii mai grosi, cum ne plac noua. In Ardeal se taie subtire, ca firul proaspat de iarba
  • am facut o supa din:
  • jumatate litru de supa concentrata de vita
  • jumatate de kg cap de piept de vitel
  • 2 morcovi, 1 patrunjel, 1 pastarnac, 1 ceapa
  • 1 litru jumate de apa
  1. am  oparit carnea de vitel
  2. am pus carnea la fiert in apa rece, la foc mic, cu un praf de sare
  3. am curatat spuma, am adaugat legumele – ceapa intreaga, restul taiate in jumatati
  4. am adaugat supa concentrata
  5. le-am lasat la fiert cam un ceas jumate, pana a cazut carnea de pe oase
  6. intre timp am facut taieteii
  7. am scos toate legumele si carnea din oala, am adaugat taieteii, i-am lasat la fiert 3 min si asta a fost supa, stropita cu un praf de sare, piper si patrunjel tocat fin.

Alternativa: daca aveti supa concentrata pregatita, puteti sari peste legume si carne, folositi doar supa diluata cu ceva apa. In final tot aia este…eu daca am avut vitelul nu mi-a venit sa-l las la fiert stingher, fara legume.

La final, legumele (mai putin ceapa) le-am facut piure, am scos oasele din carne, a rezultat un rasol de minune cu piure de legume si sos de hrean

Sa aveti pofta!

Comments

Powered by Facebook Comments

Category:

Leave a Reply

Send this to a friend