Provensalii își revendică originea acestei supe de excepție, dar pe lângă ei se mai fac auzite vocile spaniolilor și ale polonezilor, cu aceeași revendicare. Oricare ar fi părinții supei, este un adevărat gourmet semilichid, pe care francezii îl asezonează cu brânză gruyere, spaniolii cu un ou bătut la final, polonezii cu șuncă prăjită (bacon) iar grecii cu măsline. Am mers pe mâna grecilor, cu o rețetă învățată acum niște ani în portul Volos.
- cantități pentru 4 porții:
- 300-350 g usturoi (5-6 căpățîni în funcție de mărime)
- 1,5 litri de supă de legume sau de pui fierbinte
- 100 ml de ulei de măsline extravirgin (jumătate de pahar)
- 3 linguri de făină
- 150 g de măsline fără sâmburi, tocate
- 4 fire de rozmarin, 8 fire de cimbru proaspăt
- 1 legătură de pătrunjel
- 1 linguriță de sare, 1 de piper alb
- crutoane sau felii de baghetă prăjită
Am încins cuptorul la 200ºC, căpățânile de usturoi în coajă le-am secționat pe orizontală, am pus uleiul în tigaie, usturoiul cu secțiunea în jos, 4 fire de cimbru, 2 de rozmarin, le-am dat la cuptor pentru 15 minute. În scurt timp bucătăria se va umple de arome, Claudia m-a întrebat ce friptură fac de miroase așa bine. Am lăsat usturoiul să se răcească, a fost suficient să-l presez ușor pe margini ca să scot coaja cu totul.
Am scos firele de ierburi, am păstrat câte o lingură de ulei pentru fiecare porție, am transferat usturoiul în blender, împreună cu uleiul rămas, sare și piper, l-am făcut pastă. Am adăugat făina treptat, 2 linguri de supă, am omogenizat și am obținut o pastă fină. Am pus compoziția în oală, apoi pe ochiul cel mai mic al aragazului, cu focul la minimum, am adăugat treptat supa fierbinte, am omogenizat, am adăugat restul firelor de rozmarin și cimbru. Am lăsat supa la fiert pe foc mic cca 20 de minute.
În castron, o lingură de ulei aromat, pătrunjel proaspăt, felii de ardei iute proaspăt, crutoane, o lingură de măsline tocate, un praf de piper mozaic. Apropos de măsline, în Grecia am mâncat această supă cu măsline marinate cu cimbru, o nebunie. De bună seamă că un vin alb parfumat completează din plin expresia acestei creme, un Chardonnay demisec este recomandarea mea.
Să aveți poftă!
Comments
Powered by Facebook Comments