walk with the wok

strudel cu mere și nuci – rețetă săsească

Dorian Radu
Recipe by | 17/05/2017

Bine v-am găsit, eu sunt Ioana, locuiesc in Rasnov si provin dintr-o familie de sasi. Reteta de strudel pe care v-o propun are o istorie veche, bunica mea a invatat-o de la bunica ei, vorbim despre o traditie de peste 100 de ani in familia noastra. Pentru ca strudelul sa aiba gustul autentic, foaia de placinta facuta in casa este obligatorie, nici in Romania si nici in Germania nu exista foi de placinta care sa se apropie de gustul foii de casa. Fiica mea locuieste in Germania, intr-una din vizitele la ea mi-a pregatit strudelul stiut cu cele mai bune foi de placinta din Germania, rezultatul este departe de cel stiut. Stiu ca este mai rapid cu foi din comert, dar veti vedea cat de simplu este sa faci o foaie de casa.

  • pentru foaie avem nevoie de:
  • 500 g faina
  • 100g unt topit
  • 200 ml apa calda (1 ceasca)
  • 1 lingurita de sare

Se cerne faina pe blatul de lucru, se aduna intr-o gramada si se face o gropita in mijloc, se toarnă untul și apa calda. Se amesteca bine si se framanta, se bate de masa de cateva ori, apoi se pune la cald, de exemplu intr-o cratita incalzita si acoperita cu servet cald. Dupa 15 minute se intinde foaia (sau foile), se acopera si se lasa inca 15 minute. Se ia foaia din nou la intins, pentru ultima data, foaia trebuie sa aiba cam 1 mm grosime. Se mai lasa descoperita cca 10 minute sa se usuce putin, apoi se poate pune umplutura.

  • pentru umplutura de strudel, avem nevoie de:
  • 1 kg de mere taiate cuburi
  • 200 g miez de nuca zdrobit
  • 100 g unt
  • 100 g pesmet rumenit cu 2 linguri de unt
  • 2-3 linguri de zahar
  • 1 lingurita de scortisoara pudra (sau dupa gust)

Cat s-a odihnit coca pentru foaie, se trage la tigaie pesmetul cu 2 linguri de unt, se lasa la racit, apoi merele cu zahar, cu o lingura de unt, zahar si scortisoara, pentru cateva minute cat sa se caramelizeze un pic merele, se lasa la racit. In functie de forma dorita, fie se imparte foaia in doua, una dintre ele se pune intr-o intr-o tava rotunda, se amesteca pesmetul cu umplutura si se acopera cu ce-a de-a doua foaie, care se unge cu unt si se presara cu putin pesmet. In varianta rulata, se imprastie pesmetul pe 1/3 din foaie (vezi foto), se intind uniform merele cu tot cu sos si se impatureste. Pe masura ce se impatureste, se unge foaia cu unt, pana la final. Se da la cuptorul incins la temperatura medie intre 40 si 50 de minute, in functie de cuptor. Se pudreaza cu zahar vanilat, iar daca va place strudel in stilul austriac puteti sa faceti un sos de vanilie.

Pofta buna!

postat de Ioana

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend