walk with the wok

spaghetti con polpette. sau cu chifteluțe

Dorian Radu
Recipe by
1 oră
Prep: 15 min | Cook: 30 min | Servings: 2 portii

Am folosit denumirea italiană a acestei mâncări simple și savuroase pentru că am pregătit-o după o rețetă tradițională din zona Campaniei. Diferența o face sosul de roșii, aromat cu semințe de fenicul și chimen, pe lângă cimbru, oregano, busuioc, piper și pătrunjel proaspăt. Chiftelele sunt după rețeta clasică știută, în cazul de față am folosit chiftelele pe care le-am preparat în varianta Ikea, din care o parte am pus la congelator, nu mi-a rămas decât să le resuscitez și să le dau o nouă direcție și perspectivă asupra sensului vieții.

  • Sosul l-am pregătit din:
  • 400 ml suc de roșii (sau 400 ml passata sau roșii proaspete, după anotimp)
  • 100 ml vin alb sec – conform rețetei tradiționale un Pinot Grigio, Budureasca are un sortiment interesant, pe care l-am pus pe masă, confirm unei reguli simple: vinul folosit în mâncare se oferă și în pahare
  • 5-6 roșii cherry
  • 1 ceapă tocată mărunt, 3-4 căței de usturoi feliați, ardei iute tocat sau fulgi de chili
  • câte o linguriță de: busuioc uscat, oregano, cimbru, semințe de chimen și fenicul, 1 foaie de dafin
  • 1 legătură de pătrunjel tocat
  • sare, piper
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 250 g spaghete fierte al dente

Ceapa, usturoiul și ardeiul iute le-am călit în uleiul încălzit, cât să-și schimbe ceapa culoarea, am stins cu vin și am dat focul tare. S-a evaporat alcoolul, am dat focul mic, am adăugat sucul de roșii, pătrunjelul, roșiile cherry și restul de condimentele, mai puțin sare și piper. După 10 minute au intrat în jocul tigăii chifteluțele coapte la cuptor, am lăsat combinația la foc mic încă 15 minute. Am pus spaghetele în farfurie, sosul, chiftelele, am ras un pic de pecorino (sau parmezan).

Despre vin, am spus deja despre Pinot Grigio, dar se pretează foarte bine și un Chardonnay, iar dacă preferați vinurile roșii, aș merge pe un Merlot sau un Cabernet Sauvignon, caz în care sosul de roșii asezonați sosul de roșii cu vinul pe care urmează să-l acompaniați cu mâncarea, pentru a nu confuza gustul mâncării și al licorii.

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend