walk with the wok

salată indoneziană cu sos de alune – gado-gado

Dorian Radu
Recipe by | 27/01/2018
10 min
Prep: 5 min | | Servings: 4 portii

Recent, am adus în magazinul meu de ingrediente asiatice iWok câteva dintre cele mai gustoase și populare sosuri indoneziene, preparate cu mirodenii și ierburi specifice Asiei de Sud-Est, multe dintre ele greu de reprodus în Europa. Cu această ocazie m-am pus pe studiat și degustat mâncăruri exotice din Arhipelagul Pacificului de Sud. Deschid cu această ocazie o mică serie de rețete indoneziene, prima dintre ele se referă la unul dintre cele mai populare dar si versatile preparate, gado-gado.

În traducere liberă, gado-gado însemnă mix-mix, sau cu alte cuvinte, amestec în toată regula. Gado-gado nu se refera doar la preparate culinare, este un termen uzual care accentuează orice amestec, de exemplu capitala Indoneziei – Jakarta – cu o populație de 9 milioane de locuitori, este denumită în jargonul local gado-gado city.

Din perspectiva culinară. gado-gado se regăsește cel mai des sub formă de salate, în nenumărate combinații, dar și în câteva preparate principale, din zona sosurilor cu carne. Salatele sunt fie crude, sau combinații de legume crude și preparate termic, sau preparate în totalitate, de tip stir-fry, adoptate din bucătăria chineză.  În aceste salate se pot combina fructe de mare, ouă, orice vă place să aveți în salată. Indiferent de modalitatea de preparare, toate acestea au numitor comun: un sos de alune specific Indoneziei, consistent dar aromat, fresh, picant și nu în ultimul rând facil de preparat în bucătăria europeană, cu ajutorul câtorva ingrediente specifice dar prezente pe piața locală.

  • ingrediente pentru 4 porții:
  • 100 g alune păjite și măcinate
  • 2 linguri de zahăr brut nerafinat (muscovado) sau zahar brun
  • 2-5 ardei iuți cu tot cu semințe striviți în mojar (în funcție cât de iute vă doriți)
  • 2 lingurițe de pastă de tamarind sau suc de tamarind
  • 1 linguriță de pastă de creveți
  • sucul de la jumătate de lime
  • 1 lingură de sos de soia light
  • 1 cană cu apă fierbinte
  • sare

Ingredientele se amestecă, se lasă circa 30 de minute pentru a se combina gusturile, apoi se toarnă peste salată și se amestecă.

Să aveți poftă!

 

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend