walk with the wok

quiche cu spanac si branza de capra – épinard chèvre

Recipe by
1 ora
Prep: 15 min | Cook: 35 min | Servings: 4 portii

Ieri am gatit cu tata, cot la cot, a fost super fun. In vacanta asta am facut coaching cu el pe teme de delicii frantuzesti, ieri l-am invatat cum se face un quiche bun.

Quiche-ul este un fel de fast-food al bucatariei frantuzesti, in Franta se gaseste in toate braseriile si cafenelele care sevesc mancare de pranz, dar mai putin sau deloc in restaurante. Un alt obicei des intalnit in casele francezilor este prepararea unui quiche duminica, din care se mananca toata saptamana, cald sau rece, alaturi de o salata verde dreasa cu o vinegreta din mustar de Dijon, ulei si otet. Legat de quiche, in Franta, intre prieteni se foloseste o expresie: Tu es une quiche!, care tradus liber, are sens de “esti cam tută!” La inceput, cand auzeam la scoala expresia, ma gandeam ce legatura are si eram cat pe-aci sa-l folosesc si eu, credeam ca e de bine 🙂 Oricum nu e de rau, e amuzant, dar intre prieteni. Acum il folosesc in cunostinta de cauza 🙂

Quiche este originar din Lorraine, de aici si cel mai cunoscut quiche, care se face cu lardons – kaizer.

  • importanta este baza quiche-ului compusa din:
  • aluat brisee (este un aluat specific) pe care in Franta il cumparam din magazin, l-am gasit si in Bucuresti in Cora, cu siguranta se gaseste si Carrefour sau Auchan. (vezi foto) Noi am gasit doua variante, cu unt si margarina, il recomand pe cel cu margarina. De asemenea sunt aluaturi dulci sau neutre, cele dulci sunt pentru prajituri.
  • oua batute ca pentru omleta
  • smantana grasa si lapte

Peste aceasta baza se poate suprapune orice combinatie cu o singura conditie: ingredientele sa fie bine scurse, ma refer in special la legume si branzeturi, nu se folosesc branzeturi proaspete.  Continutul de apa va compromite definitiv quiche-ul. De aceea nu se folosesc ciuperci in quiche, pentru ca lasa apa multa.

Daca nu gasiti aluat sau vreti sa-l faceti in casa, iata o reteta de aluat brisee rapid, in 15 minute:

  • 300 g faina
  • 150g de unt cubulete
  • ½ lingurita de sare
  • 80 ml de apa sau lapte

Atentie: Untul trebuie scos de la frigider cu 2 ore inainte, sau pus 1 minut la microunde (putere minima). NU trebuie sa fie topit pe foc, doar moale.

  1. amestecati faina si sarea intr-un bol
  2. adaugati untul, apoi amestecati bine cu faina, framantand rapid si usor, cu varful degetelor.
  3. in 2 sau 3 minute ar trebui sa ajungem la o consistenta sfaramicioasa
  4. adaugati imediat laptele (sau apa). Este nevoie de foarte puțin pentru ca aluatul sa se lege si sa obtineti o bila de aluat legata
  5. se infasoara in folie si apoi se pune in frigider pentru 30 de minute
  6. cand aveti ingredientele pentru quiche gata, scoateti aluatul din frigider, il presati la mana, apoi il intindeti cu merdeneaua delicat, pana se obtine o foaie

Noi am facut  un quiche cu branza de capra si spanac, foarte gustos si popular in Franta. Am cumparat din Cora:

  • doua tipuri de branza de capra maturata (le vedeti in imagini), ambele au avut 300 g – puteti folosi orice branza cremoasa dar consistenta, inclusiv camembert, de altfel, un alt quiche popular este cel cu somon afumat si camembert
  • o foaie de aluat brisee
  • ne mai trebuie:
  • 2 linguri de smanatana grasa
  • 2-3 linguri de lapte (daca este nevoie)
  • 4 oua
  • un cub mic de unt (pentru uns tava)
  • 300 g de spanac scurs bine – noi am luat din piata 1 kg de spanac proaspat din care am obtinut 260 g de spanac oparit, tocat si scurs
  • 1 linguruta de cimbru uscat
  • sare, piper
  1. am curatat spanacul,  l-am spalat in ape multe (avea cam mult pamanat pe el)
  2. am pus o cratita cu apa la fiert, o lingura de sare, l-am oparit, tocat (mai grosier, nu chiar piure) si l-am pus la scurs, l-am presat cu dosul unei supiere pana a iesit apa din el
  3. am incins cuptorul la 180 de grade, pe modul ventilat (treapta 6-7 la cuptor cu gaz)
  4. am taiat rulourile de branza in felii de cca 2 cm grosime
  5. am batut ouale cu smanatana, sare si piper ca pentru omleta,  le-am amestecat cu spanac
  6. daca este prea groasa compozitia, adaugati cateva linguri de lapte, eu am pus 2 linguri
  7. am uns cu unt o tava de unica folosinta din aluminiu
  8. am intins foaia de aluat pe toata tava, inclusiv pe margini, am taiat surplusul de aluat (vezi imaginile)
  9. am intepat aluatul cu o furculita, peste tot
  10. am pus feliile de branza, am presarat cimbrul
  11. am turnat ouale amestecate cu spanac
  12. am dat tava la cuptor pentru fix 35 de minute, cum zice tata
  13. am pregatit o vinegreta din: 1 lingurita de mustar, 1 lingura de otet de vin, 2 linguri de ulei de masline, un fir de ceapa verde tocat, sare si piper
  14. am spalat si rupt salata, am turnat vinegreta peste salata, am amestecat tot.

Va imaginati ca n-a putut manca nimeni pana nu a facut tata poze pentru blog, desi toata lumea saliva pe langa quiche?
S-a terminat vacanta, astazi plec in Franta 🙂  Ne mai auzim de-acolo, i-am promis tatei ca postez tot ce gatesc 🙂

Cu drag,
Christiana

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend