walk with the wok

pui cu sos de lămâie, din bucătăria cantoneză

Recipe by
30 min
Prep: 15 min | Cook: 15 min | Servings: 4 portii

M-a întrebat o prietenă dacă am o rețetă autentică, chinezească, de pui Shanghai. Când i-am spus că nu am această rețetă pentru că nu există așa ceva în bucătăria chinezilor, am simțit o umbră de dezamăgire în glas, se mai întâmplă. Puiul Shanghai este un produs occidental, inventat fie prin State sau prin Europa, poate chiar de vreun bucătar chinez aciuat pe vesticele meleaguri, care căuta un produs nou cu inflexiuni chinezești, care să satisfacă gusturile occidentale; cert este că chinezii se amuză când aud despre acest preparat. Totuși, există o legătură între puiul preparat prin zona Cantonului și cel cu numele de Shanghai: în majoritatea rețetelor,  puiul este coafat cu amidon. În rest, ceea ce poartă numele de Shanghai are înglobat în mixul de prăjire muștar, pesmet și alte ingrediente specifice unui pui pane, care este ok, gustos, dar nu este chinezesc.

Iată o rețetă autentică de pui prăjit cu sos de lămîie, foarte populară în zona Canton – Hong Kong, pui pane cu sos de lămâie. În accepțiunea chinezilor, paneul de pui înseamnă strips-uri de pui  tăvălite prin amidon de porumb (eventual amestecat cu ceva făină de grău) și prăjite în baie de ulei cca 3-4 minute.

Sosul de lămâie este cel care dă tonul în această muzică, un sos simplu dar deosebit de expresiv,  pe care chinezii îl prepară din suc de lămâie, zahăr (miere sau melasă), coajă de lămâie, apă și amidon – cu alte cuvinte un sos dulce-acrișor. Toate ingredientele (mai puțin amidonul) se pun în tigaie, se omogenizează la foc mediu până încep să bolborească ușor, se adaugă amidonul dizovat în apă rece.  După ce sosul prinde consistență, se adaugă puiul pane, un praf de piper alb proaspăt măcinat, se amestecă delicat pe foc mediu, astfel încât să fie acoperite de sos toate bucățile de pui. Posibile garnituri: orez fiert, orez prăjit, noodles de orez sau o salată.

Neapărat un vin alb demisec, de exemplu Castelul Peleș de la Tohani, un vin cu nuanțe florale dar și fructate, bine echilibrat ca gust, cu ușoare accente minerale, care rotunjesc gustul final.

  • cantitati pentru sosul de lămăie, raportat la 1 kg de piept de pui (4 porții):
  • 100 g zahăr (miere, melasă)
  • sucul de la 3 lămâi (cca 150 ml)
  • coaja rasă de o lămâie
  • 1 cană de apă (200 ml)
  • 2 linguri de amidon dizolvate în 6-8 linguri de apă rece
  • un praf de piper alb
  • opționale: 1 lingură de sos Hoisin, fulgi de chili iute după gust

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend