walk with the wok

porc chow mein

Dorian Radu
Recipe by | 13/07/2017
20 min + timpul de marinare
Prep: 10 min | Cook: 10 min | Servings: 4 portii

Chow mein – tăieței prăjiți – este unul dintre cele mai populare preparate chinezești, prezent în sute de variante oriunde există comunități ale chinezilor. În Hong Kong este tradițional la micul dejun, unde tăiețeii sunt crocanți. Legumele cele mai des folosite sunt varza bok choi, muguri de fasole mung, ciuperci shitake, carnea poate fi de pui, porc sau vită – neapărat marinată în diverse combinații de sosuri. Practic se poate prepara cu aproape orice legume, exact ce-am făcut și eu cu ce-am găsit prin frigider. Varianta pe care am pregătit-o este proprie ca și combinație de ingrediente, respectând principiile de bază a unui chow mein autentic.

  • cantități pentru 4 porții:
  • 600 g cotlet de porc dezosat, tăiat fâșii de cca 5 mm grosime
  • 300 g tăieței chinezești subțiri (noodles)
  • 1 ardei capia mare, tăiat julienne
  • 2 morcovi, tăiați la fel
  • 3 fire de ceapă verde, tulpina albă tăiată bastonașe de 2-3 cm, frunzele verzi mai mărunt
  • 1 pachet (100 g) de ciuperci Enoki
  • 3 căței de usturoi striviți din lama cuțitului și feliați
  • 1-2 ardei iuți, curățați de semințe si feliați
  • 3 linguri de ulei de susan
  • 4 lingurițe de semințe de susan
  • 3-4 linguri ulei pentru prăjit
  • marinadă: 2 linguri de sos de soia dark, 1 lingură de sos Hoisin, 2 linguri de pastă iute de fasole fermentată, 2 lingurițe de amidon desfăcut în 2 linguri de sos de soia light, toate amestecate bine.
  • sos: o cană de supă de legume sau de pui în care se dizolvă o lingură de sos de stridii

Primul pas, am amestecat bine carnea cu marinada și am dat-o la rece pentru 1 oră. Dacă alegeți piept de pui, este suficient să stea jumătate de oră la marinare iar în cazul vitei ar trebui să stea minimum 2 ore, eventual și peste noapte. Am opărit 1 minut ciupercile Enoki și apoi tăiețeii în aceeași apă, 3 minute, clătiți apoi în apă rece și scurși bine, i-am amestecat cu 1 lingură de ulei de susan, le-am dat pauză.

S-a marinat carnea, am curățat-o de cojile de fasole și de chili. Am prăjit-o rapid stir-fry în wok-ul încins la foc mare (în două tranșe cu 3 linguri de ulei), am scos-o pe-o farfurie. Am adăugat restul de ulei, l-am lăsat 10 secunde să se încingă, am tras în wok pentru 10 secunde usturoiul și ardeiul iute, am adăugat morcovii și ardeiul capia, stir-fry 2 minute, am adăugat tăiețeii și supa, am amestecat bine totul, am adaugat tulpina cepelor, ciupercile și carnea. Le-am ținut pe foc amestecând în wok încă 2-3 minute, până s-a abssorbit tot lichidul în paste. Le-am scos pe un platou, am stropit lucrarea cu restul de ulei de susan. Chinezii preferă o bere la chow mein. Noi am mers pe o Zgihară, asta s-a nimerit să fie prin frigider. Totul a fost perfect!

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend