walk with the wok

pizza quatro fromaggi

Dorian Radu
Recipe by
15 minute cu aluatul preparat
Prep: 5 min | Cook: 7-8 min | Servings: 4 portii

Una dintre cele mai populare pizza din lume – quatro fromaggi – este o exprimare a simplității dar și a savorii bucătăriei italiene. Rețeta se rezumă exact la numele ei, patru feluri de brânză, în care de obicei unul dintre ele este mozarella, dar nu este o regulă. În rest, o combinație între brânzeturi moi, semitari, tari și brânzeturi înnobilate cu mucegai. Sosul de roșii este facultativ la pregătire; la servire un ulei aromat cu usturoi, ardei iute și rozmarin dau nota finală. Vinul nu poate lipsi de lângă atâta belșug de brânzeturi, recomandarea mea, fie este alb – Pinot Griggio, Charonnay sau roșu – Pinot Noir, sau un roze spumant dulce, ideal un Lambrusco, bine răcit.

Varianta mea preferată de topping este compusă din peccorino, danish blue, Gorgonzola Piccante și mozarella, câte 100 g din fiecare pentru 2 pizza cu diametrul de 30 cm, cât are o tavă clasică de pizza. În afară de brânză, 100 ml de suc de roșii aromatizat cu usturoi și busuioc (dat într-un clocot scurt), cu care ung blaturile. A propos de blat, recunosc că de cele mai multe ori folosesc blat proaspăt din Cora sau uneori congelat, dar când am timp, prepar blatul fie după rețeta de pizza turcească lahmaçun, fie după rețeta lui Adi Hădean:

  • 3 căni de făină 650 + 1 cană jumate de apă
  • o nucă de drojdie dizolvată într-o lingură de lapte și un vârf plin de cuțit de zahăr
  • un pinch de sare și unul de zahăr
  • câte o linguriță de oregano, busuioc – uscate
  • 3 linguri de ulei extravirgin

Toate ingredientele amestecate (apa gradual), aluatul frământat cam 15 minute la mână, până se desprinde de pe mână și devine elastic. Se lasă cca o oră la crescut, acoperit cu un ștergar.

Temperatura de coacere: 250ºC (temperatura maximă), 7-8 minute. Vorba unei reclame, buona de te lingi pe dește..

Să aveți poftă!

 

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend