walk with the wok

pizdulice la grătar și fudulii de curcan. cu sos de tarhon

Recipe by
1 ora
Prep: 15 min | Cook: 30 min | Servings: 4 portii

Vineri a fost o zi norocoasă din punct de vedere gastronomic. Am trecut pe la una dintre măcelăriile mele preferate din cartier. Când intru, mă vede Marcela, proprietara magazinului, fată oacheșa și frumoasă. Îmi face semn ca vrea sa-mi spună ceva, iese de dupa galantare și îmi șoptește cu un aer conspirativ: Dori, am pizdulice!… Uuuups! Pentru 2-3-9 secunde am ramas ca la film, imi zice Marcela: la ce te gândești drace??? E de vițică, nu e ce crezi tu! Zic – nu m-am gândit la nimic ciudat – am dat s-o dreg – la aia pe grătar m-am gândit și eu 🙂

Ideea este ca acest mușchi delicios si foarte fraged se găsește greu, pentru ca este mic iar cererea mare. De porc sau de vita, este o componenta a pulpei din spate, poziționat la limita inghinala a pulpei. Este un mușchi împănat cu putina grăsime, stratificată. De asemenea, este mic, cat palma, cam 300 de grame fiecare, prin urmare un animal poate oferi cca 600 de grame de mușchi. Majoritatea iau drumul restaurantelor de tip zahana care se respecta; in București cel putin, cred ca găsește in 4-5 restaurante. Mai este si numele in sine, care aduce a Brigada Moravuri, vorba lui Dinescu. De aceea aproape ca am uitat de delicatesă, știind ca șansele s-o găsesc sunt mici.

Ok, am luat câteva bucăți de mușchi de la Marcela si am luat-o spre piața Delfinului, în speranța ca voi găsi niște fudulii – de curcan dacă se poate. Nu de alta, dar dacă se lasă cu delicatese de zahana cu ștaif, ar trebui sa realizam un echilibru: yin-yang, feminin-masculin, Ion-Ioana, mâncare și vin 🙂 Am găsit în piața si ouțele de curcan, lucky day ! A propos de vin, am mers pe un Aligote de la Panciu, cu arome fine în miros și în gust. Subliniez finetea, pentru ca de obicei Aligote-ul are un atac bine definit pe gust, dar cel de la Panciu este delicat, cel putin în variantele 2015 si 2016. Ideal este să aveți două sticle cel puțin, jumătate de sticlă va merge la mâncare.

  • am alcătuit o lucrare de moravuri ușoare din:
  • 4 bucăți de mușchi (cam 600 g în total)
  • 400 g fudulii de curcan împreuna cu:  100 g de unt, 1 lingura de ulei de măsline, 300 ml de vin, un praf de cimbru, 2 linguri de sos de soia, piper
  • 1 kg de cartofi – pentru piure – împreuna cu ceva lapte si unt, sare
  • sos de tarhon:
  • o legătura de tarhon verde (frunzele alese de pe tulpini)
  • 200 g smântână
  • 100 ml de vin
  • 3 lingurițe de unt
  • boabe de piper verde si negru (cate 5-6 din fiecare)
  • 1 linguriță de amidon diluata in 2 linguri de apa rece
  • un praf de sare si piper proaspăt măcinat
  1. am spalat, uscat, sarat si piperat muschiul, l-am acoperit si l-am lăsat la program de voie, ferit de nasul pisicilor
  2. am pus cartofii la fiert in coaja
  3. am pus la incalzit apa pana aproape de  clocot, am pus fuduliile in apa fierbinte pentru 3 minute – sa zicem ca le-am semi-oparit
  4. am incalzit untul si uleiul de masline in wok, am adaugat fuduliile,  sosul de soia, le-am sotat 5 minute
  5. am adăugat vinul si un praf de cimbru, am dat focul mic si am lasat la fiert molcom 20 de minute, pana aproape s-a evaporat vinul
  6. am scos ouăle de curcan din tigaie, am dat focul tare, am adăugat restul de vin, tarhonul tocat și boabele de piper, am dat focul mic si am lăsat sa fiarbă încet, cam 5 minute
  7. am adăugat smântâna, am omogenizat, am adăugat untul – lingurița cu linguriță, ca sa se integreze treptat in sos
  8. am îngroșat sosul cu amidonul dizolvat in apa, am mai lăsat 2 minute la bolborosit si am transferat sosul într-un castron încălzit
  9. am facut piureul de cartofi
  10. am încins grătarul, am fript păsăricile, cu un ardei iute bulgăresc in preajmă, să stea de șase la…ca să nu…mă înțelegeți…
  11. le-am pus pe toate la mijloc, spre desfătarea simțurilor și simțirilor

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Category:

Leave a Reply

Send this to a friend