Vorba cântecului de prin autobuze și metrouri, iată Anul Nou, s-a apropiat din cer…Friptura din meniul de Revelion din această noapte este reprezentată de combinația descrisă în titlu, tocmai ce-am scos coastele din cuptor. Este greu să vă descriu cum miroase prin bucătărie dar pot să spun că friptura este din poveștile de iarnă, în care se simte gustul și aroma usutroiului dar și expresii exotice conferite de marinada viet-thai. Această marinadă se pretează la aproape orice friptură de porc, dar în combinație cu coaste cred că se pune cel mai bine în valoare. O altă destinație la fel de interesantă este marinada în sine amestecată cu bere, în care se pot fierbe cârnații proaspeți, înainte de a fi rumeniți.
Este ultima zi din an, se închide o ușă și se deschide alta. Vă doresc un 2018 prosper, cu bucurii, impliniri, sănătate exagerată, fericire maximă, succese nebănuite, La mulți ani!
- Ingrediente pentru 2 kg de coaste:
- marinadă:
- 2 cepe hașme (roșii sau albe) tăiate mărunt
- 2 tulpini de lemongrass, curățate de coajă, miezul strivit și tocat fin
- 4-5 căței de usturoi zdrobiți și frecați cu un praf de sare și o lingură de ulei
- 1 lingură de ghimbir zdrobit
- 1 linguriță de susan negru (opțional)
- 2 linguri de sos de soia
- 1 lingură de sos de pește
- 1 lingură de pastă de chili
- 3 linguri de sos de tamarind (opțional)
- 1 linguriță de sare
- 2 lingurițe de zahăr brun
- toate ingredientele se amestecă, se ung coastele, se lasă la rece minimum 2 ore, preferabil peste noapte. Se scot de la frigider cu 2 ore înainte de coacere
- pentru înnăbușit: 2 căni de bere, 1 frunză de dafin, boabe de piper
- pentru ornat / servit: frunze de salată verde, ceapă verde, ridichi, lime sau lămîie
Prin urmare, am montat coastele marinate într-o tavă, am turnat peste ele 2 căni de bere, am adăugat dafinul și piperul. Am acoperit tava cu folie, am dat-o la cuptorul încins la maximum pentru 30 de minute, după care am redus focul la mediu. După 45 de minute am scos folia și le-am lăsat la rumenit încă 15-20 de minute. Le-am scos pe platou, am degresat sosul, l-am transferat într-o tigaie și l-am redus pe foc mare cca 5 minute, căt să prindă consistență.
Garnitura rămâne la alegere, noi am optat pentru un orez Jasmine. Mai rămâne de pus un vin pe masă, recomandările mele: Shiraz, Pinot Noir, Sangiovese, cu mențiunea că trebuie luată în calcul paleta de vinuri prezente în meniu.
Să aveți poftă și la mulți ani!
Comments
Powered by Facebook Comments