walk with the wok

pilaf cu legume. sârbesc

Dorian Radu
Recipe by
1 ora
Prep: 10 min | Cook: 45-50 de min | Servings: 4 portii

În anii ’86-’87, în armată, am mâncat pilaf în diverse forme pentru toată viata, aveam balast – cum i se spunea în jargonul cazon, de patru ori pe săptămâna. Dacă nu ne umpleau cu balast, ne umflau cu adunare generala – adică ghiveci cu urme de carne. Fasolea era o delicatesa. Până prin anii ’95 n-am vrut să mai vad balastul la fata, până la o cumetrie sau ce-o fi fost, unde am mâncat un pilaf de găina perfect. De-atunci am revenit la sentimente mai bune fata de orez, iar acum în top este pilaful de găină, orezul prăjit cu ou chinezesc și cel cu legume.

Ca sa fie pilaful bogat, pun laolaltă:

  • 2 căni de orez
  • 1 ardei verde, 1 ardei rosu
  • 1 ceapa
  • 6-7 ciuperci, tăiate felii
  • 1 morcov mare sau 2 mici
  • 3 roșii medii sau o conserva de roșii cubulețe
  • 2 căni de supă de pui (sau de legume sau apă)
  • sare, piper, pătrunjel
  • 2 linguri de ulei
  1. călesc ceapa pana devine sticloasă, adaug ciupercile, ardeii grași (tăiați în pătratele) și las totul la călit câteva minute
  2. adaug supa, morcovul ras, orezul, acopăr și las la foc mic 15 min
  3. încing cuptorul la 170 C
  4. adaug roșiile, sarea și piperul, mai las sa dea un clocot
  5. dau cratița la cuptor pentru 10-15 minute, pană orezul absoarbe toată zeama.
  6. pătrunjelul îl pun la masă, tăiat mărunt

Sa aveți pofta!

 

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend