walk with the wok

piept de rață cu sos de trufe

Dorian Radu
Recipe by | 05/02/2017
40 min
Prep: 5 min | Cook: 25 min | Servings: 2 porții

Zilele trecute, la un shopping de rutină prin Cora, am găsit la raionul de zburătoare grăsime de rață la pachete de jumătate de kilogram, 5 lei bucata. Nu mi-a venit să cred, este prima dată când văd la noi prin magazine această reală delicatesă, care schimbă paradigma multor preparate, ca să nu mai zic că este suficient s-o ungi pe pâine și ai un mic dejun pe cinste. Cartofii prăjiți în untură de rață sau gâscă sunt o nebunie, n-au nici o legătură cu cei prăjiți în ulei. Așa că am pus mâna și am luat vreo 3 kile, pe care o parte am metamorfozat-o în untură și jumări, restul la congelator. Ca idee, dintr-un kilogram de untură ies cam 200 grame de jumări și 700 g de untură, galbenă ca mierea.

Dacă tot eram la locul faptei, am pus în coș și doi piepți de rață (cca 250 g bucata), care mi-au luat jumătate de oră să-i transform într-un prânz de excepție. Piepții i-am crestat pe partea cu pielea, am aruncat peste ei  un praf de sare și piper mozaic proaspăt măcinat și i-am fript în tigaie la foc mediu cca 6-7 minute pe fiecare parte, între timp am mai scurs din grăsimea lăsată, altfel se prăjește în loc să se frigă. I-am înfășurat în folie de aluminiu și i-am ținut la cald cât am pregătit sosul.

În aceeași tigaie am adăugat o lingură din grăsimea scursă, o ceapă tăiată în felii mari stropite cu un praf de sare, 3 căței de usturoi în coajă, o crenguță de cimbru și una de rozmarin, am călit totul la foc mic cca 10 minute,cît să se înmoaie. ceapa  Am scos feliile de ceapă, am deglasat tigaia cu 2 linguri de coniac, am adăugat 2 linguri de cremă de oțet balsamic, 1 lingură de miere și 2 lingurițe de felii de trufe, am omogenizat sosul și l-am lăsat să scadă cât să prindă consistență, 5-6 minute. L-am strecurat, am montat feliile de piept împreună cu o salată de rucola, a rezultat o mică delicatesă de zile însorite de iarnă.

Vin? Am savurat un Pinot Noir, un vin cu miros de cafea și frunze de tutun, gust de fructe de pădure, buchet bogat și personalitate bine exprimată.

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend