walk with the wok

pește cu sos bumbu bali, specialitate indoneziană

Dorian Radu
Recipe by
45 min
Prep: 15 min | Cook: 30 min | Servings: 2 portii

Insula Bali din arhipelagul indonezian este cunoscută ca destinație exotică de vacanță, ca destinație foarte populară pentru retreat-uri, unde se practică yoga și numeroase forme de meditație, dar și pentru sosul Bumbu Bali, un mix local de mirodenii și ierburi tipic indonezian, cu expresii fresh, tropicale, gourmet. Acest tip de sos se asociază în special cu pește, miel și pui, iar preparatul final se asociează cu un vin alb de tip frizzante, cu buchet citric și arome exotice.

Vă prezint două variante de preparare: una rapidă, în care puteți cumpăra sosul din iWok.ro, și varianta în care îl puteți prepara prepara acasă, respectând în mare rețeta și ingredientele sosului balinez.

Indiferent de varianta aleasă, carnea – fie de pește, miel sau pui – se asezonează și se frige sau se prăjește stir-fry. În cazul în care optați pentru pește, sunt două variante: în cazul în care aveți un pește marin, fără oase, se poate fierbe crud în sos. Dacă este un pește de apă dulce cu oase, cum este crapul, se frige sau se prăjește înainte de a fi combinat în sos.

În varianta în care utilizați sosul gata preparat, acesta se prăjește stir-fry într-o lingură de ulei, la 100 g de sos se adaugă 300 ml de supă fierbinte de legume, pui sau pește, se aduce la clocot, apoi se adaugă 2-3 roșii tocate mărunt sau o cutie de roșii cuburi, carnea, apoi se lasă la foc mediu cca 20 de minute, ca să se pătrundă carnea cu arome și să scadă sosul.

În varianta full home-made, ingredientele pentru sos sunt următoarele (2 porții): 

  • 1 ceapă tocată mărunt
  • 3-4 căței de usturoi striviți din lama cuțitului și tocați
  • 2 lingurițe de ghimbir proaspăt ras
  • 1 linguriță de pudră de galangal (sau frunze dacă le puteți procura)
  • 2 fire lemongrass, curățate de coajă, strivite și tocate mărunt
  • coaja rasă de la o lime
  • 1 linguriță de pastă de chili sambal
  • 1 linguriță de pastă de creveți

Toate ingredientele se amestecă foarte bine într-un mojar, rezultatul va fi o pastă groasă. Din acest moment se continuă prepararea așa cum am explicat mai sus.

Apropos  de arhipelagul indonezian, acesta este format din circa 17 000 de insule, dintre care, conform unui raport CIA, vreo 900 sunt nelocuite. Ma gândesc serios să pun piciorul pe una dintre ele, cine se bagă?

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend