walk with the wok

idei pentru pachetul de școală al copiilor

Recipe by
15 min
Prep: 15 min |

Pachetul copiilor pentru pauza mare de la școală este un subiect foarte serios, care de cele mai multe ori se rezolvă cu mezeluri sau branză topită, sau și “mai bine” combinate, astfel încât “porția zilnică” de chimicale este ingerată cu succes. În gama generoasă de conservanți alimentari regăsim atât în mezeluri cât și în brânza topită polifosfați, fosfați de sodiu, difosfați, trifosfați – într-un cuvânt mult fosfor – care are “meritul” de a scădea considerabil capacitatea organismului de a absorbi și integra calciul, acesta fiind doar unul dintre efecte, dar deloc de neglijat, cu repercursiuni directe asupra sistemului osos și a danturii.

Mulți părinți invocă motivul “copilului mofturos”, dar copilul nu face decât să imite și să copieze obiceiurile părinților. Prin urmare schimbarea trebuie să plece de la adulți și vom avea surpriza ca noile obiceiuri alimentare să fie reflectate și în comportamentul copiilor. Am susținut și susțin că o alimentație sănătoasă nu înseamnă extreme – de tipul excluderii cărnii din alimentație – sau diverse diete, ci echilibru și mai ales alegerea cu discernământ a alimentelor de zi cu zi. Mezelurile se pot substitui cu felii de friptură rece, cașcavalurile și brânza topită cu creme de brânză proaspătă, ca în rețetele de mai jos, sau telemea la grătar, în stil grecesc, asezonate cu diverse salate sau legume.  De două ori pe săptămănă putem pregăti pachetul de școală fără carne, dar foarte apetisant și gustos.

Acest post este primul dintr-o serie care va urma, dedicată  campaniei naționale de educație alimentară “Pachețelul pentru Școală“, inițiat de către Raluca Vasile și Școala de Nutriție și Stil de Viață Sănătos.

Vă propun două idei de sandwich fără carne, care evident pot fi combinate cu orice alte frunze sau legume care sunt pe placul copiilor.  În cazul de față se pretează bine sandwich-ul de tip wrap sau rulou, dar se pot adapta și la chifle sau baghete mici.

Sandwich cu avocado, legume marinate și cremă de brânză

  • Legume marinate:
  • 1 parte oțet de mere și miere + 2 părți de apă
  • 1/4 de măsură zahăr brut nerafinat sau zahăr brun (de exemplu la o cană de oțet, se adaugă 50 g de zahăr)
  • sare de mare neiodată – 2 lingurițe la o cană de oțet
  • combinații de legume la alegere: morcov ras, castaveți feliați, ardei capia tăiat cubulețe, ceapă roșie feliată subțire
  • Oțetul, sarea, zahărul și apa se dau într-un clocot, după 10 minute se toarnă se toarnă  peste legumele pregătite și puse într-un borcan sau mai multe. Astfel pregătite, sunt bune 2 săptămâni, ținute în frigider.
  • Dressing:
  • 50 ml lapte bătut
  • 50 g iaurt gras (grecesc)
  • 1 linguriță de suc de lămâie
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • sare, piper
  • ingredientele se amestecă foarte bine, cel mai simplu într-un shaker
  • Topping:
  • legume marinate (scurse de marinadă)
  • 1 avocado copt, pasat si frecat cu 1 linguriță de ulei de măsline și un praf de sare
  • 100 g brânză proaspătă de vaci sau de capră frecată cu 2 lingurițe de ulei de măsline și eventual 2 linguruițe de mărar tocat, se asezonează  cu sare
  • frunze de salată verde, tocată mărunt
  • 3 linguri de germeni la alegere
  • minibaghete, chifle prajite sau rulouri de tortilla, lipie libaneză
  • Salata și germenii se amestecă cu dressing. Felia de la bază se unge cu piure de avocado, se adaugă salata cu germeni, legumele marinate. Felia din top se unge cu crema de branză și se închide sandwich-ul.

Sandwich toscan cu ricotta

  • Dressing:
  • 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 2 linguri de oțet roșu
  • 1 lingură de oțet balsamic
  • 1 linguriță de semințe de fenicul măcinate + 1 linguriță de semințe de muștar măcinat (sau pudră de semințe de muștar)
  • câte un praf de busuioc și oregano uscat
  • sare și piper proaspăt măcinat
  • ingredientele se amestecă bine în shaker. Se poate prepara în avans și pus într-un borcan cu capac, în frigider ține 7-10 zile
  • Cremă de ricotta
  • 150 g ricotta se freacă cu un praf de sare, piper și 1 lingură de ulei de măsline
  • Topping:
  • frunze de salată, busuioc proaspăt, amestecate cu dressing
  • felii de roșie asezonate cu sare, oregano uscat și piper
  • legume marinate (ceapă, castravete) scurse de marinadă
  • minibaghete, chifle prajite sau rulouri de tortilla, lipie libaneză
  • Baza sandwich-ului se unge cu ricotta, se adaugă frunzele de salată și busuioc, fellile de roșie, legume marinate și se inchide.

Să aveți poftă!

 

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend