walk with the wok

gözleme – plăcintă turcească

Dorian Radu
Recipe by
20 min
Prep: 5 min | Cook: 20 min

O partea din carnea pe care am pregătit-o când am făcut tantumi kebab s-a metamorfozat împreună cu câteva foi de plăcintă yufka într-una dintre cele mai bune plăcinte turcești, pe numele ei gözleme. Face parte din meniul de mic dejun al turcilor, stropită cu lămâie și consumată cu un pahar de ayran rece, dar și peste zi, ca snack. Prin fast-food-uri se prepară la botul calului, se frig pe niște discuri concave numite saç și servite imediat, sunt o bunătate. Umpluturile clasice sunt fie cu carne de miel sau vita, fie cu branză cu mărar sau umplute cu legume sotate. Foi de plăcintă yufka se găsesc în magazinele turcești și în supermarket, dar se pot înlocui cu foi fine de plăcintă.

În orice variantă lucrarea este cât se poate de simplă, dacă vorbim despre varianta cu carne,  se sotează ceapa în ulei de măsline, se adaugă carnea tocată, puțină supă sau apă fierbinte și condimente – cimbru, piper, sare. Se călește la foc mediu până se absoarbe lichidul lăsat de carne, la final se adaugă pătrunjel tocat mărunt.

Se desface o foaie de plăcintă, se unge cu un strat fin de unt sau de ulei de măsline,  se împăturesc cca 10 cm din laturi spre interior, pe mijloc se plasează umplutura, se împăturește în două, se unge iar cu ulei și se mai împăturește odată și se presează bine, eventual cu o merdenea. Se frige pe grătar sau într-o tigaie pe foc mediu cât să se rumenească, pe ambele părți. Despre cantități, luați în calcul cca 70-100 g de carne pentru o foaie de plăcintă în funcție mărimea foii, la 500 g de carne este suficientă o ceapă și 100 ml de supă.

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend