Bine v-am gasit din nou, sunt Ioana si va propun inca o reteta traditionala germana, cunoscuta in Romania sub numele de putisoare, in germana Schupfnudeln, iar in restul Europei sub numele de gnocchi nemtesti, de fapt ele sunt niste simple galuste cu cartofi. In Romania cea mai cunoscuta varianta este de putisoare cu mac si zahar, dar in bucataria germana aceste galuste sunt foarte populare ca garnitura sau fel principal, in combinatie cu sosuri, branzeturi sau carne.
Una dintre mancarurile traditioanle a svabilor (cei care au inventat se pare galustele de cartofi) si care a devenit foarte populara in toata bucataria nemteasca este o combinatie cu sunca uscata taiata cubulete, trasa la tigaie impreuna cu galustele si presarate cu cascaval ras. Este o mancare taraneasca, satioasa, pe care de obicei o mancam cu salate verzi stropite cu ulei si otet vara, sau cu muraturi iarna. Se prepara simplu si rapid:
- galuste:
- 600 g cartofi albi, fainosi (sau 500 g cartofi curatati de coaja dupa fierbere sau coacere)
- 200 g faina alba
- 1 ou
- 1 lingura de unt
- un varf de lingurita de nucsoara proaspat rasa
- un praf de sare
- in completare: 300 g kaiser / sunca uscata taiata cubulete mici
- 100 g cascaval ras sau branza veche de oaie
In varianta traditionala cartofii se fierb in coaja cu o lingura de sare, dupa ce da apa in clocot se lasa focul mediu si se fierb cam 20-30 de min, in functie de marimea cartofilor. O varianta la fel de traditionala este prepararea cu cartofi copti, la coacere pierd toata apa iar gustul cartofilor este mai evidentiat. Dupa ce se decojesc se strivesc imediat, se intind pe un platou si se lasa la racit. Se adauga faina, oul, sare si nucsoara, se framanta cat sa se formeze un aluat care sa nu se lipeasca de maini, se formeaza galustile alungite. Se pune apa la fiert cu o lingurita de sare, cand da in clocot se da focul mediu si se adauga galustile, se lasa la fiert 2-3 minute, cand sunt gata se ridica la suprafata.
Intr-o tigaie se incinge untul la foc mediu, se rumenesc cubuletele de sunca, se scot galustele cu o strecuratoare, se lasa bine sa se scurga de apa si se pun direct in tigaie. Se ridica flacara, se rumenesc usor galustile si se scot in farfurii, se rade peste ele cascaval sau branza, se rasneste piper. Stiu ca Dorian ar recomanda un vin, eu nu ma pricep la vinuri dar va recomand calduros o bere rece!
Trebuie sa va spun o vorba si despre putisoarele cu mac: se amestecă semințele de mac cu zahar (brun) si scortisoara. Galustele fierte se trag in unt cat sa se impregneze, apoi se tavalesc in mixul de seminte, se consuma calde, la cafea sau la ceai.
Pofta buna!
postat de Ioana
Comments
Powered by Facebook Comments