walk with the wok

friptura de porc caramelizata cu sos Martini

concurs culinar
Recipe by | 29/05/2017
4 ore
Prep: 15 min | Cook: 3 ore si 45 de min

Va prezint o friptura inspirata dintr-o reteta a bucatarului meu preferat, Gordon Ramsay, cu o glazura care mi-a luat ceva timp ca sa iasa pe gustul nostru: parfumat si aromat. Este o friptura care a devenit traditionala de Craciun dar o prepar si in timpul anului la ocaziile speciale ale familiei.

  • iata ingredientele: 
  • pulpa fata, cca 3 kg, dezosata (rugati macelarul sa o dezoseze)
  • 3-4 morcovi taiati in bucati mari
  • 1 telina
  • 1 ceapa
  • 1 lingura de sare, 1 lingura de piper negru boabe, 3 frunze de dafin
  • sos:
  • 150 ml Martini rosu sau orice vermut de calitate
  • sucul de la 1 portocala + 2 lingurite de coaja rasa
  • 3 linguri de miere, preferabil de tei sau salcam
  • 2 linguri de zahar brun
  • 2 linguri de otet balsamic
  • 1 lingura de frunze de cimbru proaspat sau 2 lingurite de cimbru uscat

Pulpa se strange si se leaga cu sfoara alimentara. Se pune intr-o cratita cu apa rece impreuna legumele si condimentele, dupa ce apa ajunge la clocot se lasa focul mic, se spumeaza de cate ori este nevoie si se lasa la fiert 3 ore. Dupa ce s-a fiert se lasa in cratita sa se racoreasca, se indeparteaza sfoara si se fac incizii in stratul de grasime, in forma de romb, pe partea superiaora a pulpi, se infig cuisoare in intersectiile romburilor.

Glazura: se amesteca toate ingredientele intr-o tigaie si se pune pe foc mic pentru cateva minute, ca sa se lege sosul. Se unge friptura cu jumatate din sos, se da la cuptorul incins la foc un pic peste mediu – 190ºC, pentru 15 minute. Se unge din nou friptura cu sosul ramas si se trimite din nou in cuptor, de aceasta data pentru 30 de minute, la fiecare 5 minute se stropeste cu sosul din tava si se intoarce friptura, pentru a se carameliza uniform. Este gata cand glazura prin o culoare auriu inchis. Se scoate din cuptor si se lasa un sfert de ora inainte de a o servi la masa.

Pofta buna!

postat de Corina

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend