walk with the wok

fasole amețită în bere. frijoles borrachos

Recipe by
3 ore jumate
Prep: 15 min | Cook: 3 ore | Servings: 4 porțiii

Frijoles borrachos – care se traduce prin fasole “beată” – împreună cu frijoles charros, sunt dintre cele mai populare mâncăruri mexicane cu fasole. În ambele variante, este o iahnie mai lichidă sau o ciorbă mai legată, e undeva între, precum Neo din Matrix în stația de metrou; diferența dintre charros și borrachos, este dată de prezența berii. Dacă în mare nu sunt prea multe diferențe notabile între iahnia  noastră națională și cea mexicană, un condiment face diferența și îi schimbă total gustul – chimionul, iar sucul unui fruct îi dă multă prospețime – limes.  Cu sau fără bere, gătirea se face în modul slow-cook, un accesoriu recomandat în acest caz fiind un slow-cooker sau un multicooker, unde mâncarea poate să stea la gătit până la 6 ore, dar se poate găti și într-un ceaun de fontă sau ce alte oale aveți prin casă.

La rețeta tradițională, am adăugat un cartof roșu, care adună elementele sulfuroase din fasole. Mexicanii pun la masă nachos, eu am pus pâine proaspătă crocantă și ceapă roșie stropită cu sare și oțet.

În rest, nici o scofală,  se începe prin a se pune la fiert fasolea , cu supa de pui sau legume și apă cât să depășească cu 3 degete fasolea, un praf de sare, câteva boabe de piper. După ce dă în clocot, se acoperă și se fierbe la foc mic cca 1 oră jumate. Dacă am optat pentru varianta cu carne,  se rumenește pieptul afumat (și eventualii cârnați) într-o tigaie, se scot pe un șervet absorbant. În grăsimea rămasă se călesc la foc mediu ceapa și usturoiul, peste care am aruncat un praf de sare, se stinge cu o gură de bere. Luăm și noi o gură de bere, dar nu din cea destinată mâncării, că se strică matematica gustului. S-o mai găsi o sticlă de bere s-o desfacem, nu lăsam frigiderul gol.

Se amestecă roșiile cu restul de bere, ceapa și usturoiul, ardeiul iute, carnea, foile de dafin, chimion, oregano, cozile de coriandru sau pătrunjel, oregano. Se scoate cartoful din fasole și se adaugă mix-ul, se lasă la fiert la foc mic încă 1 oră sau 1 oră jumate la cuptor, la temperatura medie, până prinde sosul puțină consitență. Cum spuneam, o ciorbă relativ scăzută.  Se adaugă restul de verdeață, se asezonează cu sare și piper, se stoarce sucul celor 2 limes în fasole, se amestecă.

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend