walk with the wok

un hamburger perfect. fript pe placa de sare

Dorian Radu
Recipe by | 09/08/2017
15 min
Prep: 10 min | Cook: 2-4 minute

Bucătăria noastră s-a înnoit cu un accesoriu inedit: o placă de sare de Himalaya, perfectă pentru fripturi de orice fel și alte finețuri. Cu ocazia asta am testat și un hamburger simplu, cel mai simplu, care s-a dovedit a fi cel mai bun hamburger din istoria mea culinară.

Carnea pentru hamburger-ul ideal trebuie să conțină 15-20% grăsime, în acest context am făcut un mix între antricot 70% și piept de vită 30%, tocată prin sita mare de două ori. După ce le-am dat forma specifică, cu o grosime de cca 1,5 cm – pentru că am vrut un dublu cheesburger – i-am lăsat un ceas la rece, i-am scos cu 30 de minute înainte de a-i frige. Înainte de a-i pune pe placa de sare, i-am asezonat cu piper și atât, inclusiv pe margini (sarea și-au luat-o din placa de sare), apoi i-am uns cu o peliculă subțire de ulei. Cum spuneam, i-am fript pe placa de sare pe care am lasat-o la încins pe flacără cam o oră (valabil pentru placa cu o grosime de 5 cm), cu focul plecând de la mic la mare, treptat. Placa se încinge la peste 250ºC, astfel încât pentru un hamburger medium-rare au fost suficiente 90 de secunde pe fiecare parte.  La 2 minute ar fi iesit mediu. După ce i-am întors, cu 30 de secunde înainte de final, am pus peste ei și câte o felie de emmentaler.

Asamblarea este esențială pentru un hamburger reușit, în cazul de față pe chifla prăjită la rândul ei pe placă 2-3 minute am pus o frunză de salată, 2-3 inele de ceapă roșie, o lingură de maioneză amestecată cu o linguriță de hrean, chifteaua, o felie de roșie (roșie românească de vară, dulce), salată, maioneza cu hrean, a doua chiftea și  restul.

Câteva vorbe despre placa de sare: se găsesc în mai multe dimensiuni și grosimi, de la 2,5 cm la 5 cm. Cele subțiri, fiind mai ușoare și implicit mai ușor de manevrat, pot fi folosite și ca suporturi pentru servit (atenție la temperatura blatului de sare).  În cazul salatelor, blaturile pot fi congelate pentru câteva ore iar salatele pot fi preparate direct pe placă, pentru un gust și efect vizual maxim. Pentru fript carne, pește, pui, fructe de mare, placa se poate încinge pe orice suport – cuptor, grătar de cărbuni, foc direct etc.

Jucăria despre care v-am povestit am cumpărat-o de la himalayasalt.ro, mai sunt și alți furnizori, prețurile sunt pe-acolo. I-am ales pe cei de la Himalayasalt pentru că au în pachet și o tavă suport pentru placă, accesoriu care ajută mult la manevrare.

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend