walk with the wok

chiftele în stil Salisbury

Recipe by
1 ora
Prep: 15 min | Cook: 25 min | Servings: 4 portii

Pe numele ei Salisbury Steak, este o chiftea din carne de vită cu un sos brun de ceapă, inventată de medicul american James H. Salisbury la sfârsitul anilor 1800. Salisbury a fost unul dintre pionierii dietei low-carb, iar acest preparat a fost conceput ca element principal al unei diete de slăbire și pentru curățarea sistemului digestiv, în condițiile în care – conform recomandării sale – trebuia consumat de trei ori pe zi, pentru o anume perioadă de timp. Scriind aceste rânduri mi-a venit în cap o piesa Queen – Too much love will kill you, dar sub forma too much meat will hit you…N-am găsit referiri despre rezultate ale acestei diete, dar un lucru este cert: Salisbury Steak este părintele hamburger-ului, de altfel după al doilea război, americanii au încercat – dar fără succes – să revină la denumirea de Salisbury Steak pentru hamburger.  No way, noua denumire era deja pe val.

Componentele acestui steak: cum spuneam chifteaua de vită (care ne agresează din plin prin restaurantele de tip fast-food), cu un sos brun de ceapă, care are în componență sos worchester, ketchup, fond de vită și ceva condimente. Tipic american. Sosurile cu ceapă îmi plac mult, dar am schimbat paradigma americană atât la chiftele cât și la sos.

Chiftelele le-am croșetat după rețeta bunicii și le-am copt la cuptor. Gustul mi se pare mult mai savuros decât în varianta prăjită iar ficatul nu va fi atât de agresat.  #NoJunk. Compoziție:

  • 1 kg de carne tocată – varianta mea este de 70% vită, carne de la piept și 30% porc
  • 2 ouă
  • 1 ceapă mai mare tăiată fin
  • 1 legătură de pătrunjel, 1 de mărar, tăiate fin
  • miezul a 2-3 felii de franzelă înmuiat și stors
  • 1 lingură de cimbru uscat sau 5-6 fire de cimbru verde tocat
  • sare, piper
  • 2 linguri de sos de soia (nu știa bunica despre de-astea dar am aflat eu)
  • toate amestecate bine la mână, lăsate juma de ceas la frigider
  • în tavă am pus o foaie de copt, am format chiftelele, le-am uns, le-am dat la cuptorul încins la 200ºC, după ce am pus tava în cuptor am coborât temperatura la 180, le-am lăsat 20 de min. Am ridicat temperatura la maximum, le-am lăsat încă 5-7 minute să se rumenească. Perfect!

Sosul: 2 cepe medii tăiate peștișori, stropite cu un praf de sare, le-am sotat în unt topit la foc mic, cât să prindă o culoare aurie și să fie moale. Am stins cu un pahar de vin roșu demidulce, am adăugat un pahar de supă de vită, 4 linguri de sos de soia, 1 lingură de zahăr, 2 linguri de sos de ardei iute habanero, 4 linguri de sos iute afumat de tip Jack Daniels. Eu am folosit varianta slovenă a acestor sosuri, voi aborda subiectul la final. Am lăsat fiertura la foc mediu cca 20 minute să scadă, să prindă consistența de sos, am râșnit în sos piper proaspăt, apoi am adăugat chiftelele fierbinți și am lăsat încă 10 minute pe foc mic să se infuzeze chifteaua cu aromele sosului. Am pus în farfurie chiftele cu sos, alături de o lingură de piure de cartofi pufos și un pahar de Fetească Neagră de la Tohani. Bun, foarte bun.

Să vă povestesc în două vorbe despre sosurile iuți slovene, pentru că sunt excelente, mai ales pentru iubitorii de senzații tari și se pot comanda pe net, iată pagina lor – http://cilipipp.si/trgovina/en/. Au niște sosuri de la mediu-iute (5 din 10) la sosuri super iuti (15 din 10). Au câștigat câteva premii internaționale pentru calitate și iuțeală, prețul este modic, gama de arome este bine diversificată. Noi le-am descoperit în urmă cu vreo trei ani, de-atunci nu ne prea lipsesc din bucătărie. Sosurile nostre preferate sunt Chipotle BBQ (5 din 10) , care bate de departe la arome pe cel de la Jack Daniels, Pure Naga 10 din 10 și Moruga – 12 din 10, pentru care este nevoie de antrenament. La nivelul de iuțeală 15 din 10 n-am mai simțit nici o aromă, doar iute, foarte iute…Mai multe detalii găsiți pe pagina lor.

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Category:

Leave a Reply

Send this to a friend