Ne-a adus aminte Luiza de o bunatate de salata cu hamsii, conceputa pe plaja 2 Mai-ului, intr-o dimineata pe racoare.
Ne pregateam de programul de dimineata, in care ne uitam in gol la periuta de dinti, dar mai ales la dusuri, care se aflau la vreo 40 de metri de corturi. La ora aia o asemenea distanta era greu de parcurs, berile si alte experiente bahice de peste noapte ne indemnau la relaxare continua. Ne indemnam unul pe altul cu maximele diminetii, de genul: Ba, mergem si noi sa ne spalam pe…dinti? Sau in…urechi?
In fine, reusim sa ne urnim la dusuri, sa ne spalam de pacatele noptii si ale vietii. Cand ajungem la corturi, vedem o barca pescareasca trasa la mal, plina cu foloase piscicole: hamsie argintie, guvid bucalat, chefali precum castravetii si alte necuvantatoare ale apelor. Hamsia arata de iti venea s-o mananci din barca, proaspata si vioaie in soarele diminetii. Am facut un scurt consiliu tribal, in urma caruia s-a decis in mod solemn achizitia fara spaga sau implicare de bani publici a 3 kile de hamsie. S-a organizat o claca si ne-am apucat de curatat pestii. Se facuse deja ora 12, se cerea de bere. Am izbutit sa curatam toata piscicola, am aruncat peste ea multe cepe, felii de lamaie, patrunjel verde, rosii, castraveti, ardei iute si ceva ulei. Am lasat-o juma de ora la umbra. Mai mergea lasata la macerat, dar sub umbrar era deja procesiune, se dadea lumea cu capul de peretii de aer ai umbrarului de pofta. Si de foame cred. Asa ca l-am sacrificat pe ceviche pe altarele poftelor. Trupesti.
Cand am vazut pe facebook poza postata de Luiza, de la evenimentul gastro-piscicol, a inceput ploaia papilelor gustative. Asa ca dis-de-dimineata am aruncat navodul in mare. In piata mare.
- Am prins:
- 300 de grame de hamsie proaspata
- 2 cepe rosii, 1 ardei iute cayenne, 2 rosii, 1 castravete 1 lamaie, 1 lime
- 2 linguri de ulei de masline
- sare, piper
- am curatat si spalat hamsiile
- am taiat ceapa pestisori (doar nu era s-o tai porcusori), rosiile cubulete, castravetele bastonase, ardeiul iute rondele
- am stors o lamaie si un lime (fara lime parca nu e ceviche)
- am presarat sare, piper, am adaugat uleiul de masline si am amestecat bine toata socoteala
- am dat la rece pentru o ora. Cand termin de postat mancam.
Sa aveti pofta!
ps: multumesc Gabi Nadine pentru idee si Luizei pentru aducere aminte si poza 🙂
Comments
Powered by Facebook Comments