walk with the wok

cartofi, porumb, creveți – din New Orleans

Recipe by
40 min
Prep: 10 min | Cook: 30 min | Servings: 4 portii

În New Orleans, capitala mondială a jazz-ului, se celebrează în fiecare an – în August – sărbătoarea sfârșitului de vara prin festivaluri, târguri, concerte. Una dintre vedetele culinare ale festivalului este o fiertura gourmetone pot – în care ingredientele de bază sunt creveți proaspeți, cartofi roșii sau violet și porumb fiert. Am degustat și mâncat combinația în urmă cu niște ani, la o recepție data de către ambasada SUA la Clubul Diplomaților, unde printre mormane de BBQ ribs (coaste de porc la grătar, caramelizate), trona o tava enormă cu porumb, creveți și cartofi roșii, frumos colorată și apetisantă.

Maestrul de ceremonii al ambasadei ne-a prezentat preparatele, așa am aflat că tava cu toate cele este o specialitate din sudul SUA, Louisiana, din orașele de pe coasta Atlanticului. Am lăsat coastele și m-am orientat pe coloritul dat de cartofii roșii și creveți, totul animat de culoarea galbenă a porumbului, asortate cu un dip de unt amestecat cu sos picant și pătrunjel, felii de lămâie și supa în care au fiert toate foloasele. Bun, prea de la țară, de la țara de peste gârlă.

Răsfoind niște pagini de pe site-ul Marthei Stewart, am dat și de festinul în discuție. Deși este o mâncare de vară, avem de toate cele și iarna, prin urmare am pus-o în operă cu porumb de la congelator, cartofi noi care nu știu de unde au apărut la vreme de februarie și creveți proaspeți, care sunt prin magazine tot timpul anului. Am adaptat rețeta Marthei după gusturile noastre și a ieșit cam așa:

  • cantități pentru 4 porții:
  • 500 g creveți întregi și ideal proaspeți
  • 2-3 știuleți de porumb fiert, rupt în bucăți
  • 600 g cartofi noi, roșii dacă se poate
  • 1 ceapă curățată
  • 4-5 căței de usturoi striviți din lama cuțitului
  • mix de condimente zdrobite ușor în mojar și grupate într-un săculeț de tifon:
  • 6 boabe de ienibahar, 2-3 frunze de dafin strivite, 3 lingurițe boabe de coriandru, 1 linguriță boabe de muștar, 1 de piper negru, 1 de semințe de mărar, fulgi de chili după gust
  • unt picant: 3 linguri de unt moale amestecat cu 2 lingurițe de tabasco sau pastă de ardei iute sau sriracha, un praf de sare și o lingură de pătrunjel tocat fin
  • o legătură de pătrunjel
  • sare

Am pus la fiert în apă rece cartofii întregi, în coajă, ceapa întreagă, usturoiul, săculețul cu mirodenii și 2 linguri de sare. După ce a dat apa în clocot am lăsat focul mediu, cratița acoperită, cam 20 de minute. După ce s-au pătruns cartofii am adăugat porumbul fiert, peste alte zece minute creveții, am mai lăsat 5 minute la fiert molcom.

Am scos pe un platou cartofii, creveții, porumbul, peste care am aruncat cu pătrunjel, în mijloc am plasat felii de lămâie și bolul cu unt, am pus pentru fiecare câte un bol de supă aromată în care am măcinat un praf de piper mozaic. Cât despre vin, știu că există o reticență în ceea ce privește împerecherea porumbului cu vin, doar că porumbul este dintre vegetalele care pot fi cel mai ușor asociate cu vin alb, fără teamă de efecte secundare.  La recepția americanilor s-a servit un chardonnay din California, fructat, aromat, un vin de excepție. Prin urmare, un  Chardonnay, rece să fie, să tot mănânci!

Cum ar spune Trump, a great american pot and a so fantastic food, amazing, really amazing, it’s true, so true!.. American food first, America first!  🙂

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Category:

Leave a Reply

Send this to a friend