walk with the wok

cannoli – simbolul deserturilor siciliene

Recipe by
2 ore
Prep: 20 min | Cook: 20 min | Servings: 8-10 portii

Numele meu este Florenta, pentru ca parintii mei se aflau in Florenta, capitala regiunii Toscana, cand au planuit sa ma aduca pe lume. Am ramas indragostita de aceasta tara de cand am vizitat-o prima data: oameni, mancare, vinuri si in special peisajele Italiei, mai ales cele din zona de sud. Va propun pentru acest concurs un simbol culinar al Siciliei, cannoli cu branza cremoasa si aromata. Pentru prajirea / coacerea tuburilor de aluat avem nevoie de tuburi metalice de patiserie, pe care le gasiti pe net sau in magazinele specializate de bucatarie. In varianta traditionala rulourile se prajesc 2-3 minute in ulei incins, eu prefer sa le coc in jur de 20 de minute in cuptor la 190-200ºC

  • ingrediente:
  • aluat
  • 300 g faina 000
  • 1 galbenus de ou (albusul se bate si se pastreaza separat)
  • 50 ml vin alb sec fortifiat – ideal Marsala sau orice alt fortifiat alb sec de buna calitate
  • 50 g zahar pudra
  • 60 g unt topit
  • sucul de la o lamaie
  • un varf de cutit de bicarbonat
  • ulei pentru prajit daca optati sa le prajiti

Se amesteca ingredientele uscate, se adauga ingredientele umede si se formeaza un aluat sfaramicios care se izbeste de cateva ori de blatul de lucru, dupa prima framantare, se mai framanta cateva minute, apoi se impacheteaza in folie si se da la rece pentru 30 de minute. Se prepara umplutura din:

  • 400 g branza ricotta sau urda de preferat de oaie
  • 150 g mascarpone
  • 150 g zahar pudra
  • miezul unei pastai de vanilie
  • 1 lingura de suc de lamaie
  • optional fulgi de ciocolata, miez ras de nuca de cocos, fulgi de migdale
  • Se amesteca branzeturile, vanilia si zaharul pudra pana se ajunge la o compozitie cremoasa, se adauga fulgii si se omogenizeaza, se da crema la rece

 

Revenim la aluat, se imparte aluatul in 5 bile, se intinde fiecare bila in foaie cat mai subtire, se decupeaza cu o forma rotunda cu diamentrul de aproximativ 10 cm, se ruleaza pe tuburile metalice si se ung cu albusul de ou la imbinare, se lipesc. Fie se prajesc in ulei incins, la foc mediu, fie se coc, asa cum spuneam mai sus. Se lasa sa se raceasca si se umplu cu crema inainte de a fi consumate. Nu se lasa de pe o zi pe alta pentru ca aluatul se va inmuia foarte repede. Se orneaza la capate cu coaja de lamaie sau portocala confiata, se pudreza cu zahar.

Buon appetito!

postat de Florenta

 

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend