walk with the wok

bbq cu scăricică picantă

Recipe by
2 ore
Prep: 10 min | Cook: 100 min | Servings: 4 portii

În această frumoasă zi de 1 Mai, când oamenii muncii de pe întreg cuprinsul patriei au îmbrăcat haine de sărbătoare și omagiază intr-un glas realizarile conducerii de partid și de stat…@generațiile tinere, cam ăsta era discursul pe care îl auzeam de 1 Mai și 23 August înainte de 1990…și apropos de acele vremuri, n-am să înțeleg niciodată sloganul “trăiască 1 Mai!” – cum vine asta să trăiască unu mai? Pentru că nu se spunea întâi mai, ci unu mai muncitoresc, nu oricum. Acest unu mai a generat una din poantele puerile ale acelor vremuri: “știi bancul cu unu mai? Unu mai prost ca tine n-am văzut…”.

Gratarul de 1 Mai este la fel de tradițional ca sarmaua de Crăciun, nu mi-a venit să-l ratez, prin urmare am improvizat un bbq cu scăricică care a ieșit mult peste așteptări, aromată, fragedă, suculentă, completată perfect cu o Șarbă aromată de la Gărboiu.

În forma asta se poate pregăti pe grătarul cu cărbuni sau la grill-ul aragazului, pentru o ieșire la iarbă verde se poate pregăti prima fază acasă și apoi luat la pachet, pentru a se finisa pe grătar. Cheia deliciului stă într-o marinadă picantă cu tente asiatice, pe care am preparat-o din:

  • cantități pentru 1 kg de coaste:
  • 5 cepe roșii medii, tăiate peștișori
  • 1 rădăcină de pătrunjel, tăiată cuburi
  • 4 fire de lemongrass, strivite și tăiate mărunt
  • 1 căpățănă de usturoi în coajă
  • 6 linguri de miere + 2 linguri de zahăr brun
  • 100 ml sos de soia light
  • 4-6 linguri de sos de chili sau sriracha
  • 2 linguri de pastă de roșii sau ketchup
  • 5-6 fire de cimbru verde
  • 1 shot (25 ml) de oțet aromat Shery (Xeres, Jerez)
  • piper proaspăt măcinat
  • cca 800 ml de apă fierbinte – sau cât să acopere coastele

Am amestecat toate de mai sus, am pus coastele într-o tavă cu tot cu marinada, am acoperit-o cu folie de aluminiu și am dat-o la cuptorul încins la 180ºC (foc mediu) pentru o oră jumate. Este important ca la final să fie pătrunse, dar să nu cadă carnea de pe os. Am scos scos coastele, am strecurat sosul, am dat cuptorul pe modul grill la maximum. Sosul strecurat l-am pus într-o tigaie, l-am redus la foc mediu împreună cu jumătate de pahar de Porto (sau un vin licoros dulce, dar nu Lacrima lui Ovidiu) cât să devină un sos gros, cu care am uns coastele. Le-am dat la grill pe raftul cel mai de sus al cuptorului, pentru câteva minute pe fiecare parte, cât să se rumenească.

Din 3 ardei capia copți, o lingură de ulei de măsline, una de sos chili habanero și o lingură de fistic prăjit și sărat am făcut un soi de pesto în blender. Trăiască 1 Mai! (cu cine?) 🙂

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Category:

Leave a Reply

Send this to a friend