Mă gândeam ce poate aduce bun canicula de-afară, că cele rele vin la pachet. Cum de mâine încolo pentru cel puțin câteva zile, ne amenință niște zile cu o temperatură de peste 35 de grade, am zis că o șarjă rapidă de castraveți murați în arșiță este singura modalitate de a “profita” – dacă se poate spune așa – de nebunia ce va să vină.
Deși structura saramurii este una și cam aceeași cam peste tot – 20 g de sare la litrul de apă fiartă în două clocote și lăsată la răcit mai mult sau mai puțin – în materie de mirodenii fiecare familie, clan, sat are “secretele” proprii: boabe de piper, muștar, frunze de vișin sau țelină, usturoi, mărar, cimbru, hrean. Toate-s bune, dar unele dintre ele sunt mai potrivite parcă pentru castraveții de iarnă, cei de vară cer să fie doar crocanți, reci și cu un minimum de arome. Sau cel puțin așa am învățat gustul castraveților de vară ai mamei, puși la murat cu tulpini și flori de mărar nu tocmai uscat, cimbru proaspăt (de unde uscat acum în iunie?), usturoi și ardei iute. Sunt fenomenali, crocanți, aromați, îmi vine pofta de grătare bogate însoțite de experiențe bahice – piei ispită! Dar stai prin preajmă…stiți vorba aia – băutura trebuie lăsată, cu o singură condiție: să nu uiți pe unde ai lasat-o…
Revenim la castraveții noștrii, pregătiți de murat în caniculă, cantități pentru un borcan de 5 litri:
- 2 kg castraveți, curățați de flori, cozi, spălați bine și secționați pe mijloc în două, până dincolo de jumătatea castravetelui
- 3 litri de saramură (1 lingură de sare grunjoasă, neiodată, la litrul de apă)
- 1 legătură de tulpini de mărar
- 1 legătură de cimbru
- 5-6-8 căței de usturoi feliat în două (usturoi nou dacă se poate, vara este piața plină)
- ardei iuți întregi după gust și putință
Am pus la fiert saramura, am pregătit castraveții și borcanul, usturoiul. Am format o coroniță de premiant din jumătate de mărar și cimbru, am montat-o pe fundul borcanului, am aranjat castraveții, cu usturoi și ardei iuți printre domniile lor. Peste ei, restul de mărar și cimbru montat în altă coroniță.
Saramura am lăsat-o la răcit cam 2 ore, cat să fie caldă, nu fierbinte, vreau castraveți x-stra crocanți, dacă este saramura fiartă îi inmoaie un pic. Au intrat cam 2 litri jumate, dar maine va mai fi nevoie de ceva saramura. Până mâine las borcanul în bucătărie, mâine când începe canicula îl dau afară și-l las acolo vreo 3 zile, în soare. Peste 2 zile vor fi 37 de grade, urmatoarea zi 39. Suficient ca să se mureze cum trebuie, cum sunt gata îi dau la răcoare. Dacă temperatura zilei este undeva până în 30 de grade, durează ceva mai mult procesul, cam o săptamână.
În verile răcoroase, mama pune în gura borcanului un colț de pâine de 2 zile ca să stimuleze fermentația, o lasă acolo o zi. În verile caniculare nu mai este nevoie, pornește fermentația imediat.
Să aveți poftă!
Comments
Powered by Facebook Comments