Untul aromatizat cu pătrunjel este un companion clasic al fripturilor sau rasolurilor de tot felul, dar paleta gustativă poate fi lărgită cu mai multe arome, iată câteva exemple:
- 2 linguri de pătrunjel, piper, sare, o lingură de suc de lămâie, opțional ardei iute și 2 căței de usturoi presați, 100 g de unt. Este varianta preferată de noi pentru friptura de vită
- 2 linguri de coriandru proaspăt, sucul de la 1 lime, 1 cățel de usturoi, piper, sare, 100 g de unt
- 2 linguri de frunze de cepșoară (chives), o felie de bacon prăjit crocant, scurs bine de grasime și tăiat în cuburi mici, 1 cățel de usturoi, sare, 100 g unt. Este una din combinațiile mele preferate, uns pe pîine prăjită
- 1 ardei roșu copt, curățat de coajă, scurs bine și tăiat în cuburi mici, 2 căței de usturoi, piper, sare, 200 g unt (un pachet). Se pretează la multe preparate, dar excelează împreună cu cartofi copți
- o variantă super gourmet, cu usturoi copt. Se retează capetele la 3 căpățâni de usturoi cu tot cu coajă, se învelesc în staniol și se coc în cuptorul încins la 200ºC timp de 30 de min. Usturoiul se pasează piure, se amestecă cu unt – 200 g, sare și piper
- 50 g brânză cu mucegai albastru (blue cheese), o felie de bacon prăjită crocant, scursă de grăsime, 100 g unt, sare, piper.
- cu roșii coapte și usturoi: 400 g roșii cherry împreună cu 4 căței de usturoi tocați și 1 lingură de unt se dau în cuptorul încins la 200ºC pentru 45 de minute. Se trece conținutul prin blender, se adaugă un pachet de unt, sare și piper, se omogenizează. Cel mai bine se asortează cu pește, fructe de mare sau paste
- mediteraneean: cu măsline și rozmarin: 100 g măsline, frunzele de la 2-3 fire de rozmarin, sare (dacă mai este nevoie), piper, 100 g unt.
- Provance: 100 g unt, câte o lingură de mentă, cimbru verde, rozmarin, 2 căței de usturoi, sare, piper
- cu reducție de vin roșu: o ceapă eșalotă tăiată mărunt se fierbe la foc mediu în 100 ml vin roșu – ideal un Pinot Noir – până se reduce vinul și rămâne un sos. Se amestecă reducția cu 200 g unt, sare, piper, o legătură de pătrunjel tocat fin. (rețeta lui Anthony Bourdain)
Reguli generale:
- untul la temperatura camerei se freacă în prealabil până devine spumă, apoi se adaugă restul de ingrediente
- verdețurile, măslinele sau baconul se taie cât mai fin, usturoiul se presează și se freacă cu un praf de sare
- la final, untul aromatizat se împacheteză strâns în folie alimentară de plastic sau pergament, se strâng bine capetele și se congelează.
Să aveți poftă!
Comments
Powered by Facebook Comments
Category: