De cate ori prepar o salata de icre, ma gandesc la Mariana din Crisan, din inima Deltei si ma mai gandesc la micile expeditii pe care le fac in Delta cu Dodo, Bobi, Vlad si alti prieteni la un pescuit de cateva zile pe taramul apelor, al pestilor si al pasarilor… Acum mi-aduc aminte si de Toma Caragiu, Marinus Moraru, Octavian Cotescu si Operatiunea Monstrul (daca n-ati vazut filmul o puteti face acum, dupa ce cititi aceasta reteta, fara sa amanati nici o secunda! )
Mariana are una dintre cele mai autentice pensiuni din Delta, aflata in Crisan, pe care o administreaza cap-coada impreuna cu sotul ei – Viorel, pescar profesionist. Mancarea pentru turisti o face doar Mariana iar pestele il aduce doar Viorel, proaspat, prins in fiecare zi. Acum niste ani, cand am ajuns prima oara la Mariana, gasim o gustare si o tuica de bun venit. La gustare: peste prajit, un mezelic si salata de icre. A fost de-ajuns sa iau o tartina la degustat si am ramas cu azimutul pe icre, asa icre n-am mai mancat vreodata, nici in Delta macar. Am aflat apoi micul secret: de fapt nu mai mancasem salata curata de icre, in sensul ca tot ce mancasem pana atunci a fost botezat cu paine, gris, etc.
Daca Toma Caragiu, parafrazand cateva replici celebre din Operatiunea Monstrul, ar fi scris aceasta reteta, ar fi sunat cam asa:
“Gris?!? Paine in icre, la ora asta?? Uite-l si pe-asta cu plescaiturile luuuui…..Neeee, nu domnilor, nu dragilor, asta nu e organizare, asta este curata anarhie!! In salata de icre punem doar: icre sarate de crap sau stiuca sau ambele, un paharel de apa minerala Bi-bor-teni, atentie – sau sifon – lamaie si ceapa. Fara paine sau gris, aici nu e gradinita sau cantina! Ati inteles?!?”
- Continuand la un timbru mai serios:
- 100 de grame de icre sarate se freaca (la mixer sau la mana) cu 200 ml de ulei de floarea soarelui. (se pastreaza 2 lingurite de icre pentru finisare)
- din cand in cand se mai adauga cativa stropi din zeama de la jumatate de lamaie si cativa stropi de apa minerala.
- salata trebuie sa ajunga la o consistenta ferma, sa stea “teapana” pe lingura.
- la final se adauga restul de icre, si se omogenizeza in salata cu atentie, sa nu se sparga icrele
- dupa ce am inglobat toate ingredientele, o dam la rece pentru o ora.
- salata o servim la masa intr-un bol si intr-un alt bol ceapa taiata marunt. Nu tot poporul este amator de ceapa in salata de icre, fiecare trebuie sa fie liber sa aleaga – cu sau fara ceapa. Nici eu nu sunt fan de ceapa in icre, o prefer asa cum este, sa simt gustul oului de peste .
- tartinata pe paine prajita sau neprajita, alaturi de cateva masline Kalamata este un deliciu.
Vizionare placuta si sa aveti pofta!
Operatiunea Monstrul – Toma Caragiu , Marin Moraru,Octavian Cotescu
Operatiunea Monstrul Toma Caragiu Marin Moraru Octavian Cotescu
Comments
Powered by Facebook Comments