walk with the wok

scrumbie la grătar. îmbătată în vin cu rozmarin

Dorian Radu
Recipe by | 20/03/2017
Prep: 10 min | Cook: 15-20 min

A venit vremea scrumbiei grase, cum numai primăvara când urcă pe Dunăre o găsim atât de gustoasă, și o odată cu asta a venit timpul să vă spun cum să vă bucurați de acest pește fără să alegeți la oase până vă trece pofta de mâncare. Dacă în cazul peștelui prăjit crestarea cărnii rezolvă problema oaselor, în cazul scrumbiei la grătar marinarea în vin alb este soluția salvatoare. Vinul macerează oasele, astfel încât odată fript peștele, mai trebuie îndepărtată șira spinării și puteți să uitați de oase. Vinul potrivit pentru această operațiune este un Savignon Blanc, sau Aligote, sau o Fetească Albă, ideea este să fie vinuri seci cu minimum 12% volume de alcool. O altă variantă poate fi o soluție din apă și oțet de vin, cca 200 ml de oțet la 800 ml de apă. În ambele variante, lichidele trebuie să fie reci (de la frigider) în momentul în care se pune peștele la marinat, scrumbia este foarte perisabilă.

  • Procedeul marinării scrumbiei l-am învățat de la pescarii dunăreni, în timp mi-am configurat propriul procedeu de marinare, care arată astfel:
  • peștele eviscerat îl frec cu un praf de sare de mare, pe interior și exterior, apoi îl crestez fără să-i perforez carnea la cca 5 mm – am ales această ordine ca să nu ia sare în exces. Las peștele la rece o oră.
  • între timp prepar marinada, care în varianta mea este compusă din: 750 ml (o sticlă) de vin alb sec și bun, 4 linguri de sos de soia light, 2 lingurițe de piper boabe, 2 lingurițe de semințe de muștar, 2 frunze de dafin, o ramură de rozmarin și o felie de lămâie în burta fiecărui pește. În această marinadă las peștele la rece pentru 4-5 ore
  • la final, șterg peștele bine, îl bat cu o crenguță de rozmarin – prin acest procedeu aroma uleiului din frunzele de rozmarin se va impregna în carnea peștelui. Crenguțele le pun apoi în burta peștelui, îl ung cu ulei de masline
  • din acest moment, liber la grătar, cca 10-15 min pe fiecare parte.

Și dacă scrumbia noastră s-a lăfăit în vin atâtea ceasuri, este rândul nostru să ne bucurăm de un vin – din același soi în care s-a marinat scrumbia.

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Category:

Leave a Reply

Send this to a friend