walk with the wok

să curgă râuri de șampanie…

Vinurile spumante sunt asociate în general cu zile festive, momente romantice sau petreceri în cluburi, dar sunt binevenite în pahar de la micul dejun până la cină. Sunt cele mai versatile vinuri, se armonizează cu majoritatea preparatelor culinare, fie că sunt antreuri, feluri principale sau deserturi.

Dacă în cazul vinurilor liniștite oferta marilor magazine este relativ generoasă din punct de vedere al calității, la capitolul spumante este haos pe rafturi, în sensul că sunt amestecate cu vinuri spumoase (vinuri cu adaos artificial de dioxid de carbon) iar sortimentația cuprinde fie spumante ieftine sau foarte scumpe, segmentul mediu fiind reprezentat destul de precar, ceea ce reflectă într-o oarecare măsură comportamentul cumpărătorilor, dar și lipsa de informație a celor care se ocupă de aprovizionarea raioanelor.

Care sunt criteriile după care alegem un vin spumant? Pentru a răspunde la întrebare, ar trebui înțelese criteriile de clasificare a spumantelor, apoi răspunsul va veni de la sine.

Un prim criteriu de clasificare este după cantitatea de zahăr adăugată la procesul final de dosage: extrabrut, brut, extrasec, demisec, dulce. O altă clasificare este după soiurile de struguri folosite:

Non-vintage – şampania non-vintage (NV) este făcută dintr-un amestec de struguri din ani diferiţi şi lăsată la maturare cel puţin 15 luni pe drojdie.

Vintage – se face dintr-o singură recoltă şi necesită cel puţin trei ani de maturare.

Rosé – şampania este una dintre puţinele denumiri care permit ca specialitatea rosé să fie produsă din amestec de vinuri albe şi roşii.

Blanc de Blancs – produsă în întregime din soiuri de struguri albi (aproape întotdeauna Chardonnay) este cea mai trainică şampanie.

Blanc de Noirs – produsă numai din soiuri roşii (Pinot Noir şi Pinot Meunier), blanc de noirs, pare să aibă o aromă mai bogată decât şampania tradiţională.

Grande Marque – „marcă de excepţie”. Deşi multe case producătoare de succes folosesc această sintagmă, ea nu garantează întotdeauna calitatea.

Cuvée de Prestige – multe case de producţie lansează metode de îmbuteliere cât mai noi şi ieftine. Lansate ca vinuri dintr-o singură recoltă, cuvées de prestige sunt făcute utilizând cele mai bune soiuri şi sunt maturate pe perioade lungi. Exemple: Dom Pérignon (Moët et Chandon) şi La Grande Dame (Veuve Clicquot).

După țara de provenință – spumantul de referință va rămâne Champagne, care provine din regiunea cu același nume din apropierea Parisului și care a consacrat numele vinului spumant, creeat de către călugarul Dom Perignon în 1693. Astăzi, doar spumantele produse cu struguri din această zonă viticolă au dreptul legal de a folosi numele Champagne, dar pot folosi denumirea de vin spumant obținut prin Metoda Tradițională sau Metoda Champenoise.

Italienii produc la rândul lor un spumant emblematic, Prosecco,  produs în regiunea Valdobbiadene – Conegliano, strugurii acestui soi produc un spumant fermentat în butoi, uşor, cu bule, proaspăt, fin, aromat. Brut este versiunea cea mai seacă a acestui vin, sec este varianta cea mai dulce, iar extrasec este undeva la mijloc. Pentru prima dată în istorie, în 2013 vânzările de Prosecco au depășit cele de Champagne.

Austria și Germania au un spumant de excepție – Sekt. Varianta austriacă are la bază soiul Welschriesling, înrudit cu Riesling, din care se obține un spumant cu aciditate citrică, foarte popular în Austria.

În România de dinainte de ’89 am avut un spumant de marcă pe plan european, care pleca aproape în totalitate la export, obținut din struguri de pe dealurile Silvaniei, fermentat în crama din aceeași zonă, o cramă impresionantă pe care am avut ocazia s-o vizitez ca jurnalist. După anii 2000 a renăscut producția de spumante, astfel încât astăzi avem mai multe sortimente apreciate, pe care le găsiți în magazinele specializate de vinuri sau online, din păcate mai puțin în supermarket.

bibliografie: Caietul Somelierului – Sergiu Nedelea

Înainte de a intra în secțiunea de degustare, trebuie precizat că unul din mirosurile predominante ale spumantelor este cel de drojdie, un miros firesc ținând cont de metoda fermentării în urma căruia se obțin spumantele, miros asociat cu alte arome specifice soiurilor. Temperatura ideala de consum a spumantelor este de 6-8ºC, paharul care pune în valoare aromele și gustul este cel flute.

Un sortiment care mi-a atras atenția este Clarus de la Balla Geza, din regiunea Miniș-Mădărat, an 2014, alcool 13%, brut. Culoare galben auriu, perlaj fin, cu miros de drojdie, miere și mere dulci. Vinul are o efervescență elegantă și arome subtile, date de strugurii din soiul Mustoasă de Mădărat, post-gust prelung și persistent. Îl recomand, la degustare a scos de la noi mai multe wow. Preț 45 lei

Quartz de la Crama Gârboiu, un cupaj  obținut din Plăvaie și Fetească Albă prin metoda Charmat, alcool 12%, brut. Culoare galben pai, efervescență puternică, miros de miere și flori, gust proaspăt, revigorant. De la Crama Gărboiu am degustat mai multe sortimente din gama mid și premium, m-au surprins în mod plăcut echilibrul de arome, gustul rotund și liniar. Preț: 35 lei, este un spumant corect la un preț corect.

Un Blanc de Blancs obținut din soiul Traminer – Cricova de la cramele cu același nume din Republica Moldova, alcool 13%, demisec. Culoare galben pai, perlaj fin, miros de drojdie și miere, cu un gust surpinzător de trandafir, prezent și în post-gust, este un spumant de luat în seamă pentru amatorii de gusturi dulci.  Cricova este un jucător important atât în piața de vinuri liniștite cât și în cea a spumantelor, surprinde cu vinuri plăcute – multe dintre ele de cursă lungă. Preț: 34 lei

Menționez aici un vin efervescent sau petiant (din francezul petillant) – Friza de la Carastelec, din zona Sălajului. Vinurile efervescente sunt fermentate după metoda Asti și îmbuteliate la o presiune mai mică decât spumantele, la 1-2,5 bari, față de spumante care sunt îmbuteliate la 3,5 bari. Friza este vinificat în demisec din Fetească Regală, alcool 11,5%. Culoare galben pai, miros de vin și gust aromat, plăcut. Este genul de vin care acompaniază o zi călduroasă, pe malul mării sau al piscinei. Preț: 30 lei.

O coproducție româno-italiană vine de la un producător de marcă din Italia, crama Foss Marai, cu un Cuvee Dolette roze. Vinul este un cupaj dintr-un soi românesc și un soi din Valdobbiadene, fermentat în tancuri după metoda Charmat. Alcool 11,5%, brut, perlaj fin, miros și gust de vin, cu arome fructate. Este un vin interesant, ușor, tot vara pe la malul mării îi găsesc locul. Preț: 50 lei

Rămânem în Italia, cu un spumant roșu de la crama Ca’ de Medici, Lambroso Emilia Dolce, obținut din soiul Lambrusco marani și must, al cărui miros și gust învăluie toată expresia vinului. Efervescența este puternică și sonoră, implică aproape toate simțurile – imagine, sunet, miros, gust. Poate înlocui detașat desertul. Alcool 8%, dulce, vinificat în metoda Charmat. Preț: 30 lei

Un Prosecco de la crama Vila Sandi – Il Fresco, alcool 11%, brut. Este unul dintre vinurile noastre preferate, pe care îl savurăm în vacanțele la ski din Austria, sau pe-acasă când îl găsim prin magazine. Culoare galben-platinat, miros de miere și citrice, gust de mere coapte și arome de citrice în post-gust, care dau o notă revigorantă. Un Prosecco corect, rotund și liniar. Poate sunt subiectiv, dar suntem prieteni cu acest Prosecco de niște ani, m-am bucurat să îl avem la degustare. Preț: 40 lei.

De la Crama Valdo din Valdobbiadene am degustat un alt Prosecco,  Valdo Oro Puro – în traducere aur pur. Alcool 11,5%, brut, culoare galben pal cu irizații verzi, miros de drojdii și miere, cu gust de vin, tente citrice, ușor amărui în post-gust, ca un pelin ușor. Un alt vin ideal pe post de răcoritoare în zile toride. Preț: 52 lei

Spumantul Spaniei este Cava, din care avem de la Crama Codorniu din Catalonia un spumant roze, Anna. Alcool 12%, brut, de culoare roze pal, miros de gem de prune și măceșe, cu gustul marcat de o aciditate ridicată și post-gust amărui. Preț 50 lei, nu mi-a spus mare lucru, dar ar fi ceva de spus despre ambalaj. Observați că sticla este acoperită integral, acest gen de ambalaj este destinat în special cluburilor, pentru a ascunde conținutul sticlei. Șampania este una dintre băuturile cele mai consumate în cluburi, unde, după ce chelnerul golește trei sferturi din conținut în paharele clienților, aduce altă sticlă pentru a mări nota de plată. Iar dacă onorații clienți sunt “luați de val”, o nouă sticlă poate veni după doar 3-4 pahare din cea precedentă…așa că… atenție cu șampania pe scările cluburilor

La final, o șampanie veritabilă dintr-o altă clasă: Grand Blanc de Blancs de la Crama Gosset din Champagne, din struguri Chardonnay, an 2013, alcool 12%, vinificată în brut. Culoare galben pai, perlaj fin cu efervescență ridicată, miros de drojdie, butoi, brioșe, cu tentă de lapte dat în foc, interesant miros. Gustul pregnant este de mere, se simte aciditatea, este șampania pe care aș asorta-o cu scoici Saint Jacques sau cu stridii. Preț: 360 lei

Noroc!

Comments

Powered by Facebook Comments

Category:

Leave a Reply

Send this to a friend