walk with the wok

paharul desenat după forma vinului – Riedel

Paharul din care savurăm aromele vinului este la fel de important ca vinul în sine, aspect demonstrat în anii ’70 de compania austrică Riedel, care a lansat o celebră gamă de pahare cu formă personalizată după tipurile și soiurile de vin. Diferența pe care o face forma paharului este majoră; deși auzisem de Riedel și cel puțin teoretic aveam idee despre paharele lor, m-am convins doar când am făcut prima degustare din aceste pahare. Am pus același vin într-un Riedel și un pahar de calitate, din cristal. Diferența am simțit-o de la primul nas, iar după ce am luat prima gură de vin aș fi putut să jur că beau două vinuri diferite, dacă nu l-aș fi pus în pahare cu mâna mea; paharul “minune” scoate din vin cele mai fine și ascunse gusturi și arome. Pe de altă parte, semnalizează prompt și eventualele defecte ale vinului, defecte care pot fi ascunse într-un pahar oarecare. Poate seamană a articol publicitar – nu este cazul, este doar o experiență mai mult decât plăcută și care consider că trebuie împărtășită.

Prin ce se diferențiază paharul Riedel de restul?

  • Forma personalizată pentru evidențierea mirosurilor și gusturilor pentru principalele clase de vinuri
  • Finisajul buzei paharului, care permite alunecarea fără nici un obstacol a licorii în cavitatea bucală
  • Forma paharului, gândită pentru a înclina paharul astfel încât vinul să atingă grupa vizată a papilelor gustative aflate pe limbă. Un vin dulce sau fructat – de exemplu – trebuie să ajungă în zona vârfului limbii, unde se află receptorii care percep gustul dulce. Dacă unghiul de înclinare a capului favorizează alunecarea lichidului spre zonele cu papile care percep gustul sărat sau amar, gustul perceput al vinului va fi total diferit

Prețul paharelor este peste nivelul celor de consum curent, pleacă de la 5 eur și ajunge în cazul gamei de vârf, pentru somelier, la peste 100 de eur. Ideea este că la un preț de până în 10 eur pe bucată se pot cumpăra pahare decente, care fac diferența în comparație cu orice pahar din piață, iar dacă sunteți amatori de vinuri de calitate, merită cu prisosință investiția.

Când spun vin de calitate nu mă gândesc neapărat la vinuri roșii, vechi de niște ani, ci și la vinurile albe, foarte populare în Romania și care se consumă de regulă în primii doi ani de la producție. Gamele de vinuri albe din zona 20-40 de lei produse la noi au surprize mai mult decât plăcute. În ultima perioadă am degustat în jur de 100 de sortimente de vin (despre care am să povestesc în postările următoare) dintre care cel puțin 10, de la diverse podgorii, s-au arătat a fi un real wow, alături de altele care au fost mai mult decât interesante, vinuri corecte, aromate, care se asortează foarte bine cu o largă paletă de preparate sau doar cu o vorbă împreună cu cei dragi. Revenind la subiectul postului, cele mai multe dintre aceste vinuri ar fi putut rămâne pentru mine în anonimat, dacă le-aș fi degustat dintr-un pahar oarecare.

Să fim sănătoși!

imagini: www.riedel.com

Comments

Powered by Facebook Comments

Category:

Leave a Reply

Send this to a friend