Deschid secțiunea de degustări cu soiuri autohtone, din mai multe considerente: avem soiuri valoroase, unele dintre ele se pare că sunt moștenite de pe vremea dacilor, cum ar fi Feteasca Albă, Crâmpoșia sau Grasa de Cotnari, cultivată din secolul XV. De asemenea, Feteasca Albă și cea Regală sunt cele mai răspândite soiuri după suprafață cultivată în Romania, aproximativ 25 000 de hectare (18% din totalul suprafeței cultivate cu struguri pentru vinificație)
Am selectat dintre vinurile degustate pe cele cu expresie definită, care merită cunoscute și (de)gustate, dar și exemple de vinuri cu expresie incertă.
Fetească Regală
Primul pe listă, pentru că a fost o reală surpriză pentru cei care am participat la degustare, este Castelul Peleș – Fetească Regală de la Domeniile Tohani ( regiunea Dealul Mare,) demisec, culoare aurie, 12% alcool, din 2015. Vinul a fost degustat în blind și punctat după modul de concurs, scorul obținut a fost de 83 din 100. Ca și clasă de preț a fost încadrat între 30 și 40 de lei, iar surpriza a venit în momentul în care a fost dezvăluită sticla – clasa de preț este de 25 de lei, preț final de retail. Este un vin cu arome preponderent florale dar și fructate, bine echilibrat ca gust, cu ușoare accente minerale, care rotunjesc gustul final. De asemenea, post-gustul este persistent într-un mod plăcut, catifelat. Concluzia: îl recomand, eu am comandat două cutii ca să-l am în răcitorul de vinuri pentru bucatele picante, sau pentru brânzeturile cu mucegai albastru, cu care se armonizează spectaculos.
O altă Fetească Regală care ne-a atras atenția este un vin din regiunea viticolă Crișana, Podgoria Silvanei : Vinca de la Crama Carastelec – sec, culoare galben intens, 13% alcool, din 2015. Mirosul este delicat, de floare de soc proaspăt înflorită și nuanțe de busuioc mediteranean. Ca gust, are aciditate medie, ușor frizant, arome florale, cu o expresie chiar interesantă. Post-gust prelung, în care predomină aroma florală. Preț de retail: 25 lei, un preț corect pentru un vin corect.
Rămânem la soiul Fetească Regală dar în cupaj cu Fetească Albă și Aligote, cu un sortiment de pe Dealurile Moldovei, din Podgoria Bucium – Liric de la Crama Gramma, sec, culoare galben pai cu tente verzui, 12,8% alcool, din 2014. Mirosul este clasic de Fetească, cu ușoare tente de drojdii. Gust: aciditate medie, ușor amărui, senzație care rămâne și în post-gust, ceea ce denotă un defect al vinului, aspect care îl depunctează major. Prețul de 30 lei îl consider supraevaluat pentru ceea ce oferă.
Ultimul degustat din soiul regalei a fost un Liliac de la crama cu același nume din Podgoria Lechința, Podișul Transilvaniei. Un vin sec, cu o culoare plăcută de galben, alcool 13%, din 2014. Mi-a plăcut mirosul de la primul nas, cu tentă de măr, care se simte de asemenea și în gustul elegant, rotund, urmat de un post-gust la fel de rafinat. Preț de retail – 43 lei, ușor supra-evaluat aș spune, pentru un vin din această categorie de calitate.
Fetească Albă
O Fetească Albă autentică din perspectiva buchetului este Colocviu la Atena, de la Casa de Vinuri Cotnari. Vin sec cu o culoare galben auriu, alcool 13,5%, din 2015. Mirosul suav de caprifoi (sau Mâna Maicii Domnului), combinat cu flori de tei și miere a inundat paharul de cum a fost turnat. Se poate spune fără rezerve că are un gust cu adevărat onctuos, rotund, echilibrat, nobil, cu un post-gust pe măsură. Este vinul pe care am să-l pun pe masă lângă o scrumbie grasă, coaptă la cuptor în pergament, la primăvară. Preț de retail – 48 lei, nimic de comentat, este poziționat corect.
Plai de la Davino (Unicom) din Dealul Mare Breaza, sec, cu o culoare galben pai, alcool 13% din 2015. Așteptam mai multe de la acest vin, mai ales după primul nas plăcut, cu arome de mere verzi, flori de viță de vie și o tentă de unt. Gustul n-a fost pe măsura așteptărilor: aciditate ridicată, gust de citrice, ușor amărui, fără nerv. Preț – 38 lei.
O Fetească interesantă și delicată vine tot de la Domeniile Tohani: Fetească Albă Moșia de la Tohani, vinificată în demisec . Culoare galbenă cu irizații verzui, alcool 13,5%, din 2015. Miros fructat de gutuie, mere coapte și miere. Gust rotund, plăcut, în care predomină aroma de strugure copt, post-gust delicat și persistent. Preț: 33 lei, o poziționare corectă.
Noroc!
Imaginile sticlelor cu vin aparțin producătorilor.
Comments
Powered by Facebook Comments