walk with the wok

degustare de Fetească Neagră

Feteasca Neagră este unul dintre cele mai valoroase soiuri românești, pe care îl moștenim – la fel ca și Feteasca Albă – de pe vremea dacilor. Rubinul vinurilor românești – cum îl descrie Profesorul Ion Pușcă – are arome generale de condimente, stafide, prune uscate, vișine – arome mai mult sau mai puțin pregnante în funcție de perioada de culegere a strugurilor și metodele de învechire. Preponderent este vinificat în sec, mai rar în demisec și demidulce. Conținutul alcoolic poate urca până la 15%,  caz în care se recomandă consumul la o temperatură de 14-16ºC, pentru a atenua gustul de alcool.

Un soi local acompaniază bine preparate culinare românești,  echilibrate ca gust,  mediu condimentate și sărate – fripturi la cuptor, grătar, preparate cu vânat, afumături, ardei umpluți, gulaș.

Vom povesti despre 10 sortimente de Fetească Neagră, vinificate în sec, pe care le-am degustat, de la diverse crame, vinuri poziționate în mai multe categorii de preț.

Regno-Recaș de la Cramele Recaș din zona Timișului, podgoriile Recaș-Miniș, an 2015, 14,5% alcool. Culoare de vișină abia părguită, arome de fructe de pădure și vegetale verzi. Gust taninos, cu tente de iarbă verde și post-gust astringent. Expresia nu este definită, este un vin care ar mai fi putut să aștepte. Preț: 30 lei.

Castelul Peleș de la Domeniile Tohani, Dealul Mare, an 2014, 13,5%. Culoare roșu-rubiniu cu arome de fructe de pădure care se regăsesc și în gust, împreună cu tente condimentate. Ușor taninos, cu post-gust lung. Înainte de degustare, am făcut cunoștință cu acest sortiment la un eveniment vânătoresc, la începutul iernii. Am avut de ales între două Cabernet Sauvignon și această Fetească, compania culinară principală fiind rață pe varză și mistreț la cuptor. Feteasca Neagră de la Tohani s-a armonizat cel mai bine cu bucatele. Preț: 25 lei

Aristrocat de la Amfiteatru Vitis, Dealu Mare, an 2014, 13,5% alcool. Culoare rubinie plăcută, miros de cireșe și de Merlot, corp ușor, gust predominat de tanini, destul de astringent cu același ecou și în post-gust. Aveam așteptări mai mari pentru un vin poziționat în această clasă. Pe de altă parte 2014 a fost un an ploios, aspect care se resimte în unele vinuri. Preț: 45 lei.

Domeniul Bogdan de la crama cu același nume din regiunea Murtfatlarului,  an 2015, alcool 15%. Culoare rubiniu intens, cu un miros de alcool și ușoare fructe roșii. Gust tămâios, fără expresie definită, aciditate mare, astringență pronunțată și lungă în post-gust. Aș spune un vin “născut prematur”.  Preț: 50 lei.

În același film joacă și Dealul Pivnițelor de la Crama Rătești, zona de nord a Crișanei. An 2014, 13,3% alcool, culoare rubinie, miros ușor de prună uscată. Gust sensibil de vanilie venită de la baric, dar dominat de o astringență excesivă și aciditate. Preț 45 lei.

Savorile degustării au revenit cu următoarele patru vinuri, primul dintre ele Alira, din podgoriile Teraselor Dunării. An 2013, 13,7% alcool. Culoare rubiniu închis, miros cu arome picante însoțite de tente de dulceață de căpșuni, arome care se regăsesc și în gust, în care își face prezent și gusturi de piper roșu. Are un gust complex, aflat la început de expresie. Preț: 39 lei.

Crama Gîrboiu a fost prezentă la degustarea noastră cu Bacanta, an 2013, 15,5% alcool. Mirosul dominant este de strugure bine copt, însoțit de arome de magiun de prune. În gust se simt aromele piperului, taninii nu sunt agresivi, se poate spune că este un vin echilibrat, cu expresie matură, post gust plăcut. Pentru a-l savura complet, se cere răcirea la 14-15ºC. Preț 72 lei

Stone White de la Balla Geza, un vin din zona de sud a Crișanei, podgoria Miniș-Mădărat, an 2011, 14,5% alcool. Culoare rubiniu granat, miros de fructe de pădure, frunze de tutun uscat, aromat dar și de alcool. Gustul pregnant este de condimente, în care se regăsește aroma fructelor de pădure împletită cu taninuri. An 2011, Vin expresiv, plăcut, cu corp mediu. Preț: 70 lei

Încă un vin de la Alira, Grand Vin, premiat de vinul. ro cu aur în 2013. An 2011, alcool 13,8%. Culoare rubiniu închis, arome de sfeclă coaptă, fructe de pădure, lemn de palosanto. Gust condimentat, rotund, se simte aroma de piper, expresia vinului este aproape de apogeu. Este un vin premium poziționat în clasa de sus – preț: 95 lei.

Am lăsat la final unul dintre cele mai bune vinuri românești, Apogeum de la Domeniile Tohani, an 2011, 13,8% alcool, vin care a obținut Medalia de Aur în 2014 la Concursul Mondial de la Bruxelles, cunoscut prin cel mai exigent juriu din lume.  Este un vin care merită băut măcar odată în viață, cu un miros complex de vișine în ciocolată, coacăze coapte, afine. Gust delicat, nobil, cu tente dulci, post-gust complex. Preț: 150 lei.

Noroc!

Comments

Powered by Facebook Comments

Category:

Leave a Reply

Send this to a friend