walk with the wok

alb sau roșu? rosé să fie…

Ospătarii obișnuiesc să spună despre rosé că este vinul nehotărâților, dacă la o masă clienții oscilează între albe și roșii, chelnerul vine cu soluția “salvatoare”, vin rosé. Începătorii în ale vinului spun despre rosé că este un cupaj între vinuri albe și roșii. Nici nu se pune problema, rosé-ul este produs din struguri negri, al cărui must este lăsat la fermentat câteva zile  împreună cu boasca, precum vinurile roșii, doar că timpul petrecut pe boască este mult mai scurt, 1-3 zile, doar cât să prindă vinul o idee de culoare. Rosé este vinificat de la sec până la demidulce, în funcție de soiurile de struguri. Este un excelent vin de vară, ușor, cu o expresie proaspătă, revigorantă. Aromele cel mai des întâlnite în rosé-uri sunt de frăguță, căpșună, zmeură, cuișoare, citrice, pere, drojdie de bere, busuioc, măceșe, trandafir.

O selecție de rosé-uri degustate, majoritatea din podgoriile românești, unele bune, altele care ar fi avut mai multe de spus:

Lauri Cuvee Rosa de la Alira, din sudul Dobrogei, un cupaj de Merlot, Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon, an 2013, alcool 12%, sec. Culoare roz – căpșună, miros bogat de dulceață de căpșuni, gust la fel de aromat, aciditate medie, un vin care se pretează la sosuri dulci sau la tarte cu fructe. Preț: 19 lei.

Corcova din podgoriile Mehedinților, cupaj de Merlot și Cabernet Sauvignon, an 2015, alcool 12,5%, sec. Culoare somon-fume, miros plăcut de zmeură, citrice, pere coapte, dar gustul mi-a tăiat tot elanul – aciditate mare, taninos evident, departe de expresia unui  rosé. Preț: 30 lei.

Un vin din sudul Franței, din podgoriile Languedoc-Roussilon, Gris Blanc- Gerard Brentan, soi Granche Gris, an 2015, alcool 12,5%, sec. Culoare roz cu ușoare nuanțe de gri, miros de drojdii la primul nas, buchet de arome la al doilea, gust de vin. Dacă vorbim de un vin de la Mediterană, îl văd acompaniind un carpaccio de caracatiță. Preț: 30 lei.

De la Domeniile Tohani din Dealul Mare, Princiar din Busuioacă de Bohotin, vinificată în demisec. Culoarea zmeurei, miros de trandafiri care se regăsește în gustul rotund, echilibrat, cu expresie bine definită. Aciditatea ușor peste medie ar putea să-l poziționeze lângă o coastă suculentă, crocantă la exterior, caramelizată. Preț: 33 lei.

Un Pinot Noir rosé, Vinca de la Cramele Carastelec, din zona Zalăului, dealurile Silvaniei. An 2015, alcool 12%, sec. Mirosul este de-a dreptul incitant, de merișoare și frăguțe. Este ușor frizant, în gust se simte un buchet sensibil, este un vin ușor, plăcut, tocmai bun într-o după-amiază caniculară de vară. Preț:35 lei

De pe Colinele Dobrogei avem Caii de la Letea, de la Sarica Niculițel, tot un Pinot Noir, an 2015, alcool 13%, sec. Culoarea are nuanțe de foaie de ceapă, în miros se simt arome de gem de măceșe și zmeură. Gustul este de vin, aciditatea ușor ridicată și zona de proveniență, la sud de Deltă, îl califică cu brio la acompaniamentul unei porții de pană de somn. Preț: 37 lei.

Rosé Far Niente de la Vincon, de pe dealurile Hușilor, an 2015, alcool 13%, demisec. Culoare roz cu nuanțe portocalii, miros de pere, gust rotund, echilibrat, aromat, un vin reușit. Preț: 38 lei.

Domeniile Tohani au fost prezente din nou la această degustare cu un asamblaj de Busuioacă de Bohotin – Cuvee Dolette din 2015, alcool 13%. În miros se simte busuiocul, care a dat numele soiului, acompaniat de arome de zmeură. Aciditate medie, structură taninoasă, gust ferm care ar cere parcă niște sarmale bine făcute, ca la carte, după rețeta lui Păstorel Teodoreanu, fierte în  Tămâioasă de Cotnari. Preț: 43 lei.

Noroc!

Comments

Powered by Facebook Comments

Category:

Leave a Reply

Send this to a friend