Va propun inca o reteta italiana, de data aceasta specifica pentru regiunea Toscana, o tocana taraneasca de burta de vita, originara din Firenze, de aceea mai este cunoascuta si sub numele de trippa alla Firenze. Seamana un pic cu tuslamaua noastra, dar diferenta o dau legumele, rosiile si in special busuiocul si parmesan-ul. In Florenta a devenit un street food consacrat, la tonetele si din zona turistica se vinde sub numele de Panino al Lampredotto, tocana se serveste in chifle si salsa verde.
Bucata de burta ideala pentru aceasta tocana este cea gen fagure, adica cea mai frageda portiune a burtii. Se poate folosi si burta prefiarta.
- ingrediente:
- 1 kg de burta fiarta cu un genunchi sau copita de vita, taiata in fasii subtiri
- 1 cana din supa in care a fiert burta
- 100 ml vin alb sec
- 500 g rosii proaspete tocate in cuburi mici sau o cutie de rosii cuburi
- 1 ceapa, 1 morcov, 1 fir de apio (tulpina grasa de telina), taiate marunt
- 3 catei de usturoi
- 1 lingura de unt
- o mana de frunze de busuioc
- 2 linguri de ulei de masline extravirgin
- 3 linguri de parmesan ras
- sare, piper, fulgi de chili, 1-2 frunze de dafin
Se incinge cuptorul la foc mediu. Ceapa se prajeste la foc mic in ulei si unt pana devine sticloasa, se adauga restul usturoiul, morcovul, apio si se continua sotarea pentru 10 minute. Se adauga vinul, piper si fulgi de chili, se da focul mare pentru 2 minute. Se adauga burta, rosiile, dafinul. Se continua gatirea la cuptor pentru 2 ore, sosul trebuie sa fie bine scazut la final. Se presara parmesan si se serveste cald, neaparat cu un vin alb sec.
Buon appetito!
postat de Florenta
Comments
Powered by Facebook Comments