walk with the wok

tiramisu nonconformist

Dorian Radu
Recipe by | 21/04/2017

Zilele trecute ne-am strâns câțiva pasionați în ale gătitului la un coaching informal găzduit de Radu Dumitrescu, owner și chef la Voila le bistrot. Ideea serii a fost sezonalitate și simplitate, două ingrediente de bază la care trebuie neapărat adăugate imaginație, pasiune și suflet, ca să rezulte o mâncare cu adevărat bună. Am gătit împreună paste cu pesto de leurdă, un risotto cu fructe de mare de nota 20 despre care voi povesti zilele următoare și acest tiramisu care a generat wow-uri, toate cu semnătura lui Radu. Vorbim despre un desert care demonstrează încă odată că din câteva ingrediente combinate în mod simplist, poate rezulta o capodoperă care poate sta pe masa oricărui resturant de fițe.

Crema este un amestec de brânză mascarpone amestecată cu smântână de frișcă 35% grăsime (în cantități relativ egale) și coajă rasă de la o portocală. Pentru o textură mai pufoasă, smântâna poate fi bătută frișcă.  O parte din cremă a rămas în forma asta, o parte a fost amestecată cu un sos de afine: fructele – cca 150g –  împreună cu un 2 shoturi de limoncello și 2 linguri de zahăr, puse în tigaie la foc mediu pt cca 15 minute până s-au înmuiat afinele, apoi trecut totul prin sită, a rezultat un sirop care a fost amestecat cu restul de cremă.

Am mai avut un sos de cafea: 100g de zahăr brun pus la caramelizat cu o lingură de apă pe foc mic. După ce s-a caramelizat zahărul se toarnă progresiv o ceașcă de cafea tare (100 ml), se omogenizează bine, se adaugă 3 linguri de unt (cca 70 g), se omogenizează din nou și se lasă la foc mic cca 10 min, până se îngroașă sosul, se lasă să se răcească complet.

Montaj: un strat de biscuiți Amaretti – cu textură de fursecuri –  zdrobiți și stropiți cu sos de cafea, cca 2 linguri de cremă, încă un strat de biscuiți stropit cu sos de cafea, o lingură de cremă cu sirop de afine. Decor: o petală de trandafir comestibil și un fir de fasole verde, pentru culoare.

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend