walk with the wok

supă toscană de fasole

Recipe by
30 min
Prep: 5 min | Cook: 20 min | Servings: 4 portii

Supa toscană este mai curând un concept decât o rețetă în sine, este o supă de legume mai groasă, de iarnă, servită cu pâine prăjită, eventual tartinată cu brânzeturi (Parmigiano sau Pecorino) încălzită la cuptor.  Este o supă consistentă, aromată și delicată. Cea mai cunoscută este cea în care – pe lângă alte legume – predomină fasolea albă, cu parmezan și frunze de spanac pitic sau varză kale, cu sau fără afumătură. În varianta rapidă se pot folosi conserve de fasole, eu prefer să o prepar cu fasole uscată, mai “costă” în plus 30-40 de minute din viață. Eu am mers de data asta pe varianta vegetariană.

Varianta mea de supă toscană arată cam așa: din cantitatea de fasole fiartă (bob mic) am pasat un sfert. Legumele tăiate mărunt le-am sotat în ulei de măsline, direct în oala de supă, toate la un loc. Am adăugat paprica dulce, piureul de fasole, am omogenizat cu legumele, apoi supa de legume fierbinte, restul de fasole și dovlecelul, dafin, cimbru, rozmarin, piper. După clocot, le-am fiert la foc mic – cca 20 de minute. Am pus la prăjit câteva felii de baghetă, am ras peste ele Pecorino, le-am dat la cuptor, cât să se topească brânza. Același Pecorino l-am ras și în castronul de supă. La felul doi am băut un pahar de vin alb demisec. În cinstea supei.

  • cantități – 4 porții
  • 300 g fasole uscată albă (bob mic), fiartă sau 2 conserve de fasole
  • 1 litru supă de legume sau de pui, 1/2 litru de apă
  • 1 ceapă, 2 morcovi, 1 ardei gras tăiate mărunt
  • 1 dovlecel mic tăiat cuburi
  • 3 căței de usturoi feliați
  • 1 țelină mică, 1 rădăcină de pătrunjel
  • 400 g roșii tăiate cuburi
  • 1 crenguță de rozmarin, 1 de cimbru, 1 foaie de dafin, 1 lingură de boia dulce
  • piper proaspăt măcinat, sare
  • 100 g branză Pecorino rasă
  • felii de baghetă
  • 3 linguri de ulei de măsline pentru sotat legumele

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend