walk with the wok

supă ramen cu ciuperci shimeji și creveți

Recipe by
20 min (+ timpul de preparare al supei)
Prep: 5 min | Cook: 20 min | Servings: 4 portii

Ne-au plăcut mult ciupercile shimeji în combinația cu ficații de curcan, dar în supa ramen sunt din filmul perfect. Am mai povestit despre ramen, într-o postare în care amciuperci-shimeji descris succint sortimentele acestei supe japoneze, este o supă în care te poți juca aproape cum dorești – spun aproape, pentru că echilibrul între gusturi și texturi trebuie păstrat. Plecând de la bazele supei – un fond, noodles și ou – unde până la urmă și oul este opțional, am improvizat pe marginea unei supe concentrate de pește în care am fiert căpățânile, șira spinării și cozile de la doi crapi romanești, cu alte cuvinte tacâmurile. Le-am fiert cam o oră la foc mic, prin oală au mai intrat și 2 foi de dafin, câteva boabe de piper și un praf de sare. Am precizat că au fost crapi de-ai noștri pentru că nu sunt fan crap chinezesc, novac etc, are cam mult gust de iarbă. La final, am strecurat supa printr-un tifon pus în strecurătoare.

ramen-1pasta-de-fasole-fermentata-cu-chiliM-am ocupat apoi de cozile  de creveți decongelate. Într-o tigaie am pus o lingură de ulei de măsline, puțin ulei de susan și am călit la foc mic usturoiul și câteva felii de ardei iute, am adăugat creveții împreună cu o lingură de fasole fermentată cu chili. Dacă nu este fasole fermentată nu-i bai, se mai adaugă câteva felii de ardei iute. Am rumenit totul 4-5 minute, i-am scos într-un castron.

Am amestecat pasta miso cu 3-4 linguri de supă caldă, am pregătit ciupercile shimeji, adică le-am tăiat rădăcina și le-am clătit în apă rece. Am pus supa de pește la fiert, aproape de clocot am dat focul mic, am adăugat pasta miso și sos sambal  iute (de fapt extra iute). Sosul sambal este un mix de chili cu diverse alte componente – usturoi, ghimbir, sos de pește, ca bază. Un alt sos care se pretează la acest tip de supă este sriracha. Sau de ce nu, o pastă neaoșă de ardei iute.

ramen-2

Am adăugat pastele noodles direct în supă pentru că am mâncat-o imediat după preparare. Dacă vreți să aveți și pentru a doua zi, fierbeți noodles-ii separat, atât cât mîncați la acea masă. A doua zi fierbeți alții, lăsați în supă se vor umfla mai mult decît prevedea legea. Am lăsat pastele să se înmoaie 3 minute, am adăugat ciupercile pentru alte 2 minute, am acoperit, am stins focul și am lăsat 5 minute la infuzat, am adăugat creveții. Supa în castroane, presărată cu niște cepșoară (sau frunze de ceapă verde), un ou fiert pus pe-acolo și gata supa. Dacă aveți fondul făcut (se poate și de legume) totul durează cam 20 de minute. După petreceri cu experiențe bahice, mai ales că vin sărbătorile, dimineața este curat balsam.

  • cantități pentru 4 porții:
  • 2 litri de supă (pește, legume)
  • 400 g cozi de creveți (decorticați, curățați de intestin) trași la tigaie cu 2 căței de usturoi, un pinch de fulgi de chili și 1 lingură rasă de fasole fermentată cu chili (sau opțiuni)
  • 4 calupuri de noodles
  • 4 linguri de pastă miso diluate în supa caldă
  • 2 linguri de sos sriracha sau sambal (atenție la iuțeală)
  • 500 g ciuperci (nu este neaparat să fie shimeji, de care găsiți și vă plac)
  • 3-4 fire de ceapă verde sau cepșoară (chivas)
  • câte un ou fiert (opțional)
  • lămâie pe masă

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend