walk with the wok

supă pho bo. regina supelor vietnameze

Recipe by
1 ora jumate (plus timpul pentru fierberea oaselor de vita)
Prep: 15 min | Cook: 90 de min | Servings: 4 porții

Ce este pho bo? O combinație din supă de oase de vită clară, fiartă cu ceapă, ghimbir proaspăt, usturoi în coajă, condimente, turnată fierbinte într-un bol în care așteaptă paste de orez, fileuri subțiri de carne de vită crudă, care se pătrund imediat de la temperatura supei, muguri de fasole mung, alge marine, frunze de coriandru, ceapă verde, ardei iute și alte cele verdețuri.

Este un fel de hot-pot, de altfel pho bo este o supă relativ tânără ca vârstă, de prin anii ’50,  derivată din hot-pot-ul chinezesc și stilul franțuzesc pot-au-feu (oală pe foc), de unde denumirea de pho-bo. Sau cel puțin asta spune Wiki. Aș vrea să cred că este o legendă, pentru simplul motiv că pe vremea când asiaticii își desăvârșeau bucătăria, europenii începeau să învețe că apa se poate folosi și la îmbăiat, nu numai la fiert napi și terci, dar știți cum se scrie istoria…să zicem că este ca ei.

Rețetele de pho bo sunt de la cele mai simple la adevărate corvoade – vorba vine, mă refer la multitudinea de condimente. În majoritatea variantelor, ceapa și ghimbirul cu tot cu coajă se ard la flacăra aragazului sau pe plită, pentru cca 5-8 minute, apoi se pun la fiert. Dar tot în Vietnam se pun direct la fiert, fără a fi coapte, în supa de vită, ceea ce am făcut și eu. Este adevărat că prin ardere, se caramelizează și ceapa și ghimbirul, încercați cum vă place. Se mai aruncă în supă și un cub de zahăr candel. Nici de-ăla n-am pus. Pho bo-ul meu arată așa:

  • supă (fiartă cca 75 de minute la foc mic):
  • 2 litri de supă de oase de vită clară (ideal în varianta cu oase și legume coapte la cuptor, cum am descris în această postare)
  • 30 ml sos de pește, 30 ml sos de soia light amestecate
  • 2 cepe, una roșie (hașme), una albă
  • 1 rădăcină de ghimbir proaspăt de cca 5 cm lungime, diametru 1 cm (coaptă sau nu)
  • 2-3 batoane de scorțișoară (în funcție de mărime)
  • 3 lingurițe de semințe de cardamon
  • 4 steluțe de anason
  • 2 lingurițe de cuișoare
  • o căpățână de usturoi în coajă, desfăcută în căței
  • frunzele și tulpina alba de la o legătură de ceapă verde
  • în boluri sau cel mai bine oferite la masă
  • 200 g paste de orez (fidea sau paste late) hidratate în apă caldă pt cca 30 min (sau cum scrie pe instrucțiuni)
  • 500 g de antricot sau piept de vițel, relaxat la temperatura camerei pt 1 ora, apoi tăiat felii foarte subțiri
  • o mâna de alge marine, hidratate (30 de minute și spălate bine) – opțional
  • fâșii subțiri de morcovi
  • frunze de coriandru sau pătrunjel (mai greu pe la noi cu coriandru proaspăt)
  • frunze de busuioc
  • un mănunchi de germeni de fasole mung (dacă nu aveți proaspeți, găsiți la conservă, deși…se strică tot feng-shui-ul…) – opțional
  • frunze de ceapă verde tăiate la 3-4 cm
  • 2 linguri de frunze de mentă
  • ardei iute tocat (opțional)
  • dipp-uri la alegere: (ambele opționale dar bune la dres supa)
  • sos sriracha
  • sos hoisin

Mai departe,  știți ce aveți de făcut…dacă nu, scrieți aici și mai povestim…

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Category:

Leave a Reply

Send this to a friend