walk with the wok

supa miso

Recipe by
10 min
Prep: 5 min | Cook: 6 min | Servings: 2 portii

Pasta de soia – miso – este un ingredient de bază în bucataria asiatică, în special în cea chinezească și japoneză. O întâlnim într-o paleta de culori – de la miso alb, cel mai folosit în supele clare, până la miso roșu, folosit la supele mai sățioase de tip ramen, la diverse tocăni sau la marinarea cărnii.

Supa miso este consumată foarte frecvent de către japonezi la micul dejun alături de orez, deoarece este o supă foarte consistentă și hrănitoare. În componența supei miso intră un alt condiment foarte folosit de japonezi – dashi. Este o bază de mâncare (fond sau stock) pe bază de pălămidă (bonito), de la care se fierb oasele si cartilagiile, până rezultă o supă foarte concentrată. Această supă o gasim în Europa doar sub forma de praf concentrat, chiar si în Japonia se mai găseste foarte rar in forma naturală.

În magazinele asiatice se găsesc cel mai frecvent pastă miso alb, roșu și miso alb cu dashi (cei care tineți post și diete fără carne, atenție la ce cumparați, citiți bine eticheta). Dashi – un furnizor puternic de umami – se găsește sub formă de concentrat la plic, există și dashi pentru vegetarieni, din alge kombu și ciuperci shitake. Ideea este că supa miso fără dashi va fi o supă de tip miso, dar puteți înlocui dashi cu supe concentrate de pui,  legume sau tacâmuri de pește oceanic slab, cu carne albă. Va fi oricum foarte gustoasă.

Ca legume, sunt foarte frecvente diverse tipuri de ciuperci, alge marine, morcovii taiați julienne, diverși muguri, mazăre, fasole verde, varză clasică sau chinezească, boabe de porumb, spanac etc. Există și variante de miso cu carne de porc sau pui, unde se folosește  supă concentrată de pui sau porc, ca fond.

 •  Iată o variantă de supa miso clasica (cantități pentru 2 porții)
 • 2 linguri de pastă miso  (se pune circa o lingură la porție) – diluată în 4-5 linguri de apă caldă din supă
 • 2 pliculețe de dashi
 • o mână de alge verzi deshidratate
 • 6 ciuperci shitake
 • 200 g de tofu proaspătă sau 100 g de tofu deshidratat
 • 4 fire de frunze de ceapă verde
 • 2 linguri de sos de soia light
 • câteva felii de ardei iute (opțional)

Se pun algele și ciupercile shitake la hidratat, în apă calduță pentru jumătate de oră. Se spală bine algele, în câteva ape, se elimină piciorușul ciupercilor (are textură lemnoasă). Tofu se taie în patrațele și se pun la scurs pe un prosop de hârtie, ca să înglobeze mai bine aromele din supă. Se fierb 800 ml de apă, se adaugă pliculețele de dashi, ciupercile, algele și tofu. Când a dat apa în clocot, se dă focul mic și se lăsă la fiert molcom 5 minute, se adaugă pasta miso diluată. Se pune supa în castronașe, se presară ceapa verde tăiată romburi.

Sa aveti pofta!

Comments

Powered by Facebook Comments

One Review

 1. mihaela

  nu mi-am imaginat ca este atat de simplu de facut, pana acum am comandat cand mai luam sushi, merci 🙂

  Star

Reviews are closed.

Send this to a friend