walk with the wok

supă iute de burtă. cu noodles

Dorian Radu
Recipe by | 19/11/2016
2 ore
Prep: 15 min | Cook: 90 min | Servings: 4 porții

Este una din supele noastre preferate, are tot ce-i trebuie din ceea ceea ce ne place – este iute, picantă, conține paste și burtă de vită. La fel ca ciorba de burtă, este mai bună dacă se face din burtă proaspătă, dar merge foarte bine și cu cea prefiartă, condimentele vor suplini restul de gust.

În cazul în care folosiți burtă proaspătă, trebuie blanșată de trei ori în apă sărată. Blanșarea (a albi – din franceză) este o tehnică prin care se coagulează brusc proteinele de la suprafață iar în cazul cărnii macre, coagularea sângelui, procedeu în urma căruia carnea devine deschisă la culoare. Burta, sau carnea în general, se scufundă pentru 30-40 de secunde în apa care clocotește pe foc maxim, apoi se scufundă în apă rece. În cazul nostru, cum spuneam, se repetă operațiunea de trei ori.

După ce se blanșează, se taie fâșii (cam de 5-6 mm grosime) și se fierbe în supă de oase diluată cu apă (40- 60 supă – apă), 3 steluțe de anason, până devine moale (cca 90 de minute în oala sub presiune dacă este proaspătă, 30-40 de min dacă este prefiartă). În cazul burții prefierte recomand fierberea clasică, fără presiune. Am avut de vreo 3 ori surprize cu burta prefiarta în oala sub presiune, fie s-a fiert exagerat și n-a mai raămas cam nimic, fie s-a fiert superficial, am aflat după aceea că nu există o standardizare a prefierberii burții, unii producători o fierb mai mult, alții mai puțin, de aceea este cel mai simplu să ținem procesul sub control cu burta sub un capac clasic, chiar dacă durează mai mult.

Odată fiartă burta, se adaugă în apă ardei iute (cât duce fiecare), ghimbir ras, 2 linguri de sos de pește, 3-4 căței de usturoi striviți și frecați cu sare – pastă, sare, piper, se mai lasă pe foc mediu 15 minute.

Se fierb tăiețeii chinezești 2 min (sau cum spun instrucțiunile), se strecoară și se picură puțin ulei de susan, se amestecă. În bol se pun noodles-ii, se toarnă un polonic de supă, fâșii de burtă, ceapă verde tocată, ardei iuți, se stropește cu câteva picături de ulei de chili, chinezăria este gata.

  • cantități pentru 4 porții:
  • 500 g burtă
  • 800 ml supă concentrată de oase + 1,2l apă (aproximativ)
  • 4 calupuri mici de noodles chinezești sau ce paste doriți
  • 3 steluțe de anason
  • 1 lingură de ghimbir ras
  • ardei iuți
  • 3-4 căței de usturoi
  • 3 fire de ceapă verde
  • 2 linguri sos de pește
  • 4-5 picături de ulei de susan
  • ulei de chili
  • sare, piper

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Category:

Leave a Reply

Send this to a friend