walk with the wok

minestra maritata. supă italiană cu perișoare și parmezan

Dorian Radu
Recipe by | 24/11/2016
1 ora
Prep: 30 min | Cook: 30 min | Servings: 6-8 portii

Zilele trecute vă povesteam despre spaghetti aglio, olio e peperoncino, cu care ne-am delectat într-o seară, într-o pensiune italiană din Austria. În timp ce scriam, mi-am adus aminte de o supă minune pe care am mâncat-o tot în acea vacanță, pe numele ei de botez minestra maritata, care s-ar traduce prin ”supă măritată”. Este o supă foarte populară în restaurantele italiene din State, unde este numită italian wedding soup, de altfel este considerată o supă italo-americană. Supa în sine nu are nici o treabă cu ritualul de trecere spre împreunare, mai curând se pare că se referă la mariajul fericit între supa de pui, frunze și perișoare.

Minestro maritata  este o improvizație, care are la bază trei componente: supă de pui, perișoare și frunze – salată verde, spanac, varză, ștevie și ce frunze și ierburi vă mai plac. Pe lângă ele își mai fac loc brânzeturi de tip Romano sau Parmesan și paste mici, de tip acini di pepe, orzo, pastina.minestra-maritata-1 Nu există o rețetă în sine, cum spuneam este o supă de tip jazz, în care imaginația dă gustul, sau am putea spune că este o rețetă general valabilă pentru perișoare, în mai toate variantele conțin pesmet rumenit sau coajă de pâine crocantă și mărunțită, plus brânzeturi Parmesan sau Romano sau ambele. Perișoarele sunt prăjite sau fierte.

Improvizația mea pe această temă: carnea tocată de porc și vită în cantități egale am amestecat-o cu ouă, pesmet, parmezan, pătrunjel, usturoi, cimbru, ceapă, sare și piper. Le-am amestecat bine, am format perișoarele. Supa de pui am adus-o la clocot, am dat focul mediu și am adăugat perișoarele, peste 10 minute spanacul rupt fâșii. În paralel am pus la fiert pastele conchigliette, niște melcișori mărunți. Teoretic se pun la fiert direct în supă, cu condiția ca supa să fie consumată în aceeași zi. Am bătut un ou cu o lingură de apă și un praf de sare, am adus supa la clocot și am turnat oul prin dinții furculiței, în fir. O altă variantă, se amestecă 2 ouă cu 1 lingură de parmezan și o lingură de apă, se bat bine și se toarnă în supă, la foc mic. Am asezonat-o cu sare și piper, în castroane am pus pastele, am împrăștiat câte o lingură cu vârf de parmezan.

  • cantități pentru 4-6 porții:
  • perișoare:
  • 600 g carne tocată porc + vită
  • 1 ceapă tăiată mărunt
  • 2 ouă
  • 3 linguri de pesmet
  • 3 linguri de parmezan ras fin
  • 2 lingurițe de cimbru
  • 1 legătură de pătrunjel
  • sare, piper
  • supa:
  • 2,5 litri de supă de pui
  • 250 g frunze de spanac sau spanac congelat
  • 150 g  paste mărunte
  • 2 ouă
  • 4-6 linguri de parmezan pentru pus în castroane
  • sare, piper

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend