Avgolemono (ou și lămîie în traducere liberă) este una dintre cele mai gustoase supe ale grecilor, de obicei o supă de iarnă care te scoate din orice răceală sau de dres a doua zi după chefuri stropite bine, până la ceasurile dimineții.
La baza supei stă un amestec din suc de lămâie și ouă bine bătute, plus o supă de pui (sau legume). Cea mai cunoscută este varianta de pui, dar pe aceeași bază grecii gătesc ciorbe de perișoare, pește sau miel. Deși se numește supă. este de fapt o ciorbă, în accepțiunea românilor orice zeamă acră este ciorbă și este corect.
Micul secret al acestei fierturi divine este temperarea mix-ului din ouă și suc de lămâie și contopirea cu supa fără să degenereze în omletă. Descriu mai jos exact cum am pregătit supa, cu nașa noastră Anna Karra din Vourvourou, după rețeta locală, în vacanța din vara trecută, la fel am pregătit-o și azi. Mai trebuie spus că varianta “oficială” este doar cu gălbenușuri, în majoritatea tavernelor sau în cărțile de bucate grecești o veți întâlni în această formă, de cele mai multe ori fără verdeață, servită cu o felie de lămâie. Varianta de mai jos este cea de casă. Dacă optați pentru gălbenușuri, dublați cantitatea de ouă.
Am sotat legumele în ulei de măsline, le-am pus în oala cu supă împreună cu frunze de dafin, un praf de sare și piper, am dat focul mare. Când a dat supa în clocot am adăugat pieptul de pui și orezul, ( sau paste orzo) am dat focul mediu și am lăsat 15 minute cât să se fiarbă orezul. A propos de orez, cantitatea este variabilă, la cantitatea dată de mine iese o supă clasică, se poate adăuga orez mai mult dacă se vrea o supă mai groasă, de genul supă cremă. Într-o tavernă am mâncat o supă groasă, dar cu paste orzo, o alternativă care mie îmi place mai mult.
Am adăugat restul de supă rece ca să stopăm fierberea, am temperat sosul de ouă și lămâie, l-am amestecat în supă, am mai lăsat supa la foc mic 6-7 minute, ca să se lege oul. La final am stropit supa cu pătrunjel tocat, în castron se pune o felie de lămâie (la mine în foto nu apare pentru că am uitat s-o pun, când mi-am adus aminte, se terminase supa). Dacă vă place mai mult mărarul, este binevenit.
- cantități pentru 6 porții:
- 2,5 litri de supă de spinări de pui, din care 500 ml rece, de la frigider sau apă rece
- 1 piept de pui fiert sau fript, tăiat fâșii
- 3 ouă sau 6 gălbenușuri, sucul de la 2 lămâi, omogenizate bine cu telul
- 1 morcov, 1 țelina, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 ceapă, 2 căței de usturoi – toate tocate mărunt
- 1 ceașcă (80 g) de orez bob rotund spălat și hidratat 15 min sau paste orzo
- 2 frunze de dafin, sare, piper
- mărar sau pătrunjel după gust sau leuștean dacă se face cu miel+ 1 lămâie feliată
- 1 lingură de ulei de măsline pentru sotat legumele
Smântâna și ardei iute se asortează bine la fiertura noastră, dacă vrem să-i dăm o tentă românească.
Să aveți poftă!
Comments
Powered by Facebook Comments