walk with the wok

supa crema de rosii cu naut, menta si busuioc. multinationala

Dorian Radu
Recipe by | 26/04/2016
1 ora
Prep: 10 min | Cook: 35 min | Servings: 4 portii

Esenta acestei supe de rosii se intinde din Egipt pana in Italia si Franta, cu escala in vastele noastre bucatarii din Dobroesti. In Egipt am mancat o supa de rosii cu naut, traditionala, dar mi-au stricat-o cu chimion si orez, in schimb mi-a placut nautul. Imi place mult chimionul, dar nu in combinatia asta.

Cel mai mult imi place supa de rosii  cu ceva busuioc, oregano si menta. Rosia, oregano si busuiocul fac casa perfecta impreuna. Menta este bonus. Este buna si cu paste fainoase mici de tip stellini sau diverse tipuri de fidea sau crutoane. Eu, in loc de crutoane, am prajit  felii de bagheta, peste care am pus  branza de capra – un Halloumi cipriot, cumparat ziele trecute din Cora. Fumos era  sa pun supa cu bucata de paine si branza la cuptor intr-un vas mic,  termo,  cateva minute, dar am ales o varianta de shortcut – am dat felia de paine prajita – frecata cu usturoi si tartinata cu branza – 30 de sec la microunda, cat sa se topesca un pic branza. A rezultat o supa de wow, did it my way.

Despre plante aromatice: ca in fiecare an, mi-am umplut trei jardiniere cu patrunjel, leustean, menta, busuioc, oregano, cimbru, rozmarin. Pe masura ce rup din ele cresc altele, mai greu rozmarinul. Mai ales ca uneia dintre pisici, Larei, ii place rozmarinul si il rontaie, chestie de preferinte pisicesti 🙂 Ideea este ca am ierburile proaspete pana toamna tarziu, astfel incat evit cat pot uscaciunile. Iarna le cumpar la ghivece, ca sa fie bucataria verde si mancarea buna.

Aseara am luat doua maini de naut si le-am pus la inmuiat. Inainte sa ma apuc azi de supa, le-am fiert vreo 40 de minute. Puteti folosi si boabe de naut la conserva, pentru 4 portii este tocmai bine – spalat si scurs.

  • hai cu multinationala:
  • 1 litru de rosii pasate (in extra-sezon, cumpar o sticla de  Olympia, fie rosii pasate, suc de rosii sau bulion)
  • 2 cartofi sau unul mare (alb sa fie)
  • optional o telina si 2 morcovi (in supa mea nu au loc, de aceea spun optional)
  • jumatate de cana de naut, pus la hidratat peste noapte, sau o conversa de naut boabe
  • 3 linguri de busuioc proaspat tocat (bine hai, merge si uscat – dar 1 lingura rasa)
  • 1 lingura de oregano, 1 de menta (daca sunt uscate – o lingurita din fiecare)
  • 6 catei de usturoi
  • optional: ulei de chili sau ardei iute uscat sau fulgi de chili
  • felii de branza de capra (optional)
  • felii de bagheta, cate o felie la portie – mancam supa cu paine, nu paine cu supa 🙂
  • sare, piper
  1. intr-o cratita mica am pus la fiert nautul, intr-una mai mare cartofii cu sare si 1,5 litri de apa – ambele in apa rece
  2. dupa ce s-au fiert cartofii, am adaugat pasta de rosii, am mai lasat la fiert 10 minute, pe foc mediu
  3. am adaugat ierburile tocate, cateva picaturi de ulei de chili, un praf de piper si 5 catei de usturoi, am mai lasat pe foc 7 minute, sa se inmoaie usturoiul
  4. am stins focul
  5. am prajit feliile de bagheta, le-am frecat cu 1 catel de usturoi, am pus cate o felie de branza peste ele, le-am dat 30 de sec la microunda pe putere maxima.
  6. am pasat supa la blender, am asezonat cu sare
  7. in castroane am pus supa, boabe de naut , felia de paine. Si o frunza – doua de busuioc.
  8. am presarat niste piper mozaic, proaspat macinat.

Sa aveti pofta!

 

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend