walk with the wok

supă cremă de dovleac și cartofi dulci. culori de noiembrie

Recipe by
1 oră jumate
Prep: 10 min | Cook: 70 min | Servings: 6 portii

Îmi plac culorile acestei luni, ruginii. Frunze, dovleci, apusul roșiatic, potpuriul de culoare de la galben la roșu închis al pădurilor. Ultima simfonie de culori calde, fierbinți, care anunță în felul lor albul iernii și magia sărbătorilor de iarnă. Îmi plac tarabele din piețe pline de ultimii ardei ardei capia ai sezonului, gogoșari, munți de varză – pete verzi de culoare în marea portocaliu-roșie. Mi-ar plăcea și mai mult să nu bată vântul, să fie ziua mai mare și să pot ieși la pescuit pe Dunăre, este o perioadă mai mult decât perfectă pentru crapi și știuci…

În acest peisaj s-a lipit de mine un dovleac plăcintar. Cartofii dulci îi aveam prin casă, uneori ne place să coacem o jucărie de-asta americană, pe care o pudrăm cu ceva scorțișoară, o linguriță de semințe de chia, turnăm o lingură de miere și iaca desertul. La fel se poate și cu dovleac, doar că gusturile și texturile diferă, în același timp se completează.

Supa se poate prepara în două variante, puse toate legumele în oală, fierte și apoi pasate – varianta rapidă – sau dovleacul, ceapa și cartoful coapte în cuptor, vor răspândi în casă și în castron savori de poveste, din ciclul Mickey Mouse, Tom și Jerry, Woody Woodpecker 🙂

  • am improvizat supa-cremă din:
  • un dovleac plăcintar sărit de kil, tăiat în sferturi și golit de semințe
  • 2 cartofi dulci curățați de coajă, tăiați pe jumate (opțional)
  • o ceapă tăiată în două, cu tot cu coajă
  • o căpățână de usturoi în coajă, secționată pe orizontal
  • toate coapte în cuptorul încins la 220 C, cca 1 oră (mediu-sus la cuptoarele pe gaz)
  • o tulpina de praz, 1 morcov tăiat rondele călite la foc mediu împreună cu 3 căței de usturoi, cu 2 linguri de ulei de măsline
  • 2 căni de supă de legume (pătrunjel, păstârnac, țelină)
  • 200 ml smântână de gătit
  • semințe: 2 linguri de semințe de dovleac, și 2 linguri de semințe de chia, rumenite ușor în tigaie,
  • 1 linguriță de cimbru uscat, 1 linguriță rasă de chimion (opțional)
  • frunze de busuioc proaspete
  • sare, piper
  1. am încălzit la punctul de fierbere supa de legume, am pus toate foloasele coapte, curățate de coji și cele legume călite
  2. le-am pasat cu blenderul vertical, am adăugat piper, sare, chimion, cimbru, au mai stat 10 min prin cratiță, spre meditație din sfera za-zen
  3. am temperat smântâna cu supă, am păstrat vreo 3 linguri pentru feng-shui-ul supei
  4. am omogenizat supa cu smântână, am adăugat semințele de chia
  5. în castron am picurat ceva smântână și semințe de dovleac, am pus frunze de busuioc

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Category:

2 Reviews

  1. Ghid Restaurante

    Interesanta reteta. Felicitari, ti-a iesit super.

    Star

Leave a Reply

Send this to a friend